❓️ Yandex Nedir?

Yandex 1997 yılında kurulan Rusya menşeili arama motorlarından biridir. Sadece arama motoru değil, navigasyon, e-ticaret, online reklamcılık, eposta gibi bir çok sektörde hizmet vermektedir.

Yandex.Webmaster özelliği ile Google’da olduğu gibi, web sitesi sahipleri için çeşitli iyileştirme yöntemleri sunmaktadır.

Bu sayede sitenizi kontrol edebilir, endeksleme durumunu, hataları ve tarama istatistiklerini görebilirsiniz. Sitenizi mobil kulanım için kontrol edebilir, hataları gidermek için öneriler alabilirsiniz.

Yandex SEO nedir, çalışma mantığı nasıldır, nelere dikkat edilmeli gibi konuları size 8 adımda anlatıyoruz.

🌟 Yandex SEO Nasıl Yapılır?

➡️ Adım 1 - İçerik Hazırlama

Arama motorlarının ölçü aldığı içerikler hemen hemen aynıdır. Yani özgünlük. İçeriğiniz ne kadar özgünse, arama sıralamanız o kadar yükselir. Yandex’te içerik denetlerken, kullanıcı yararına bakmaktadır.

Sunduğunuz hizmet kullanıcının yararlanacağı başlık ve içerikler taşıyorsa sonuçlar sizin lehinize olur. Yandex SEO yazı içeriğini çok önemsemektedir.

Bu sebeple, sayfanızda grafiklerden ya da resimlerden çok yazıların özgün olduğuna dikkat etmeniz gerekmektedir. SEO uyumlu içerik için dikkat etmeniz gerekenlere çok kısaca değinmek gerekirse;

  • Yazacağınız konuyu ve kullanacağınız anahtar kelimeleri araştırın.
  • Bir taslak oluşturun
  • Dikkat çekici başlık oluşturun
  • Alt başlıklar mutlaka kullanın
  • Uzun paragraflar yazmayın
  • Mümkün oldukça kelime sayısını 300’ün altına düşürmeyin
  • Site içi linklere yer verin
  • Bolca ama uygun ölçülerde görsel kullanın
  • Maddelemelere yer verin
  • Kaynak link verin

SEO uyumlu yazılarda olması gereken bütün özelliğe sahip bu kriterler, Yandex içinde geçerlidir. Yukarda değindiğimiz gibi Yandex görselden çok yazıya önem verdiği için bu kriterlere mutlaka dikkat etmeniz gerekmektedir.

➡️ Adım 2 - Anahtar Kelime

Anahtar kelimeler, bütün arama motorlarının önemli kıstaslarından biridir. Yandex SEO çalışmasında, sık anahtar kullanımı olumsuz etki etmektedir. Uygun noktalarda kullanımına dikkat edilmelidir. Kullanacağınız anahtar kelimeleri “Yandex wordstat” yardımıyla sorgulayabilir, kullanım yoğunluğunu görüp, rekabeti ölçebilirsiniz.

➡️ Adım 3 - Domain Yaşı

Google’a kıyasla Yandex domain yaşına daha çok ilgi göstermektedir. Sitenizin yeni olması halinde, Yandex aramalarda yükselmesi biraz zaman alacaktır. Bunu beklemek istemiyorsanız, eski domainler ile yeni site oluşturmak bu işin kestirme yolu olabilir.

➡️ Adım 4 - Kullanıcı Deneyimi

Kullanıcı deneyimini önemsemek, Yandex SEO çalışmasının önemli bir parçasıdır. Çünkü Yandex kullanıcının bilgiye hangi kolaylıkta eriştiğini referans almaktadır.

Bu yüzden sayfanızın kullanıcı için kolay bir deneyim sunmasına özen gösterin. Çok fazla görsel, farklı boyutlarda fontlar ile içeriğin renk cümbüşüne dönmediğinden emin olun.

Kullanıcı deneyimi için bir kaç ipucu vermek gerekirse:

  • Örnek sayfalara göz atın
  • Kullanıcıyı tanıyın
  • Yormayacak tasarımlar oluşturun
  • Paylaşımlarınızda tutarlı olun
  • Kullanıcının yararlanacağı araçlar sunun
  • Sayfaların yeterince hızlı açıldığından emin olun
  • Mobil uyumluluk sağlayın

Yandex’in dikkat ettiği bir diğer şey ise reklamlardır. Reklamların az olması, kullanıcı deneyimi açısından olumlu değerlendirmektedir. Sitede gezinmeyi zor kılan reklamlarla dolu olması, SEO için en olumsuz örnektir.

➡️ Adım 5 - Meta Açıklamaları

Sitenin index almasını sağlayan etkenlerden biri, içerikle uyumlu meta açıklamalarıdır. Mutlaka meta açıklaması eklemelisiniz. Birçok ziyaretçi meta açılamasını okuyup ziyaret eder.

Öz bir açıklama yapmanız gerekmektedir çünkü Yandex bu açıklama için 170 karakter tanımaktadır. Ayrıca Yandex kullanıcılarının, Google kullanıcılarından daha fazla meta açıklaması okuduğu bilinmektedir.

Google backlink önem kriterini düşürse de, Yandex için hala geçerli ve önemli bir kriterdir. Ama Yandex paralı backlinkleri ayırt edebilecek bir algoritmaya sahip olduğu için organik backlink bulmaya özen gösterin.

➡️ Adım 7 - Lokal SEO

Mobil telefonlar her gün daha da yaygınlaşırken, insanlar o telefonlardan ihtiyaçlarını ararken kendine en yakın konumlara bakmaktadır. Yandex haritalara mutlaka kurum eklemelisiniz. Bu yerel işletmeler için çok büyük fırsatlar sunmaktadır. Lokal SEO için, posta kodu, iletişim gibi bilgileri ana sayfadan sunun. İçeriklerinizde, bulunduğunuz yerelin tarihi, kültürel, ticari vs. özelliklerine değinerek yerel sıralamada yükselin.

➡️ Adım 8 - Spam Yorumlar

Yandex’in en dikkat ettiği konulardan biri spam yorumlardır. Antispam eklentileri ile kesinlikle bunun önüne geçin veya yorumları kontrollere tabi tutun. Wordpress’te büyük bela olabilen bu spamlara karşı, hassasiyet göstermeli.

Türkiye’de de 2011 yılından bu yana hizmet veren Yandex, sektörde yaptığı birçok anlaşma ile kendine has bir kitle sayısına ulaşmış durumda. Pazar payı arttıkça, web sahiplerinin de dikkatini çekmekte ve Yandex SEO çalışması yapanların sayısında artış görünmektedir.

Yukarda saydığımız adımlar sitenizin otoritesini yükseltecek adımlardır. Bunları adımları uygulayarak kullanıcı yararına oluşan paylaşımlarınızın meyvesini kısa sürede topladığınızı görebilir, Yandex'in sunduğu fırsatını değerlendirebilirsiniz.

Bu içeriği paylaş