7 Adımda Sosyal Medya Danışmanı Nasıl Olunur? [+Kontrol Listesi]
Hayatınızda kaç kere kurumsal iş hayatından ayrılıp daha basit ve daha rahat bir işe başlamayı düşündünüz? Mesela haftada 2 gün çalışmak, hem de sahildeyken! Hevesinizi kırmak gibi olmasın ama sosyal medya danışmanları böyle bir çalışma takvimine sahip değil...
Kendi işinizin patronu olmak asla kimseye hesap vermeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Her işte herkes birine rapor vermek zorunda. Özellikle de müşterilerinize.
İş böyle olunca, sosyal medya danışmanları da bu duruma ayak uydurmak zorunda kalıyor. Sosyal medya danışmanlarının da sorularını yanıtlaması ve düzenli olarak rapor vermesi gereken müşterileri oluyor. Tüm bunlara rağmen sosyal medya danışmanlığı gerçekleştirilmesi en keyifli dijital pazarlama mesleklerinden bir tanesi.
Başarılı bir sosyal medya danışmanı olmak için bazı yeteneklerde ustalaşılması ve doğru alışkanlıklara sahip olunması gerekiyor.
Bu bilgileri öğrenmek için doğru yerdesiniz. CORAZU Akademi.
Sizlere sosyal medya danışmanlığı mesleğinin nasıl olduğunu ve başlamak için neler yapılması gerektiğini bu içerikte anlatıyoruz.
Sosyal Medya Danışmanlığı Nedir?
Sosyal medya danışmanlığı, bir ajans veya bir kişi tarafından verilen sosyal medya danışmanlık hizmetine denir. Sosyal medya danışmanlığında bir işletmeye ait sosyal medya hesaplarının yönetimi, analizinin yapılması, etkileşime giren kullanıcılarla etkileşime geçmek gibi çeşitli görevler yerine getirilir.
Sosyal Medya Danışmanı Olmanın İyi ve Kötü Yanları
Sosyal medya danışmanlığında sıradan mesleklere oranla çok fazla esneklik bulunuyor. Haliyle birçok insanı bu mesleğe çeken şey de bu esneklik oluyor. İşte karşınızda sosyal meyda danışmanı olmanın en avantajlı yönleri:
Kendi çalışma takviminizi ve iş yükünüzü belirleme imkanınız oluyor.
Kiminle çalışacağınızı seçebilirsiniz. İsterseniz freelancer olarak çalışabilir isterseniz de kendi sosyal medya danışmanlığı ajansınızı kurabilirsiniz. Tercihiniz ne yönde olursa olsun, yerel ve global müşterilerle çalışma imkanınız oluyor.
Fiziksel bir konum gerektirmiyor. Sahildeyken, tatildeyken, stabil ve sizi rahatsız etmeyecek bir internet bağlantınız olduğu sürece uzaydayken bile çalışabilirsiniz.
Finansal açıdan önü açık ve belirli bir yeterlilik gerektiren bir meslek. 5 müşteriye hizmet verildiği takdirde Türkiye standartlarında asgari ücreti aşan bir gelire erişilebiliyor.
Evet, fazlasıyla güzel şey saydık. Peki sosyal medya danışmanı olmanın kötü yanları neler?
Kendi işinizin patronu oluyorsunuz bu büyük bir avantaj. Ancak kendi işinizin tek çalışanı sizseniz? “Bugün hastayım, yarın bakarım.” demek, kendi işiniz açısından büyük bir problem oluyor. Eğer ortada bir çalışma takvimi varsa bugünün işi bir sonraki güne yığılıyor. Çünkü o işi sizden başka yapabilecek kimse bulunmuyor.
Eğer bir muhasebeciniz veya benzer bir çalışanınız yoksa tüm muhasebeyi, faturalandırmayı, vergi ödemelerini, pazarlamayı, satış görüşmelerini, içerik ve grafik işlerini kendi başınıza gerçekleştirmek zorunda kalıyorsunuz.
Her şeyin sorumlusu siz oluyorsunuz. Eğer işler bir şekilde ters giderse, tüm bu işin sorumluluğu size yüklenecek ve ivedilikle bu problemleri gidermeniz gerekecek. Peki ya hizmet verdiğiniz 20 tane müşteriniz olursa? İşin altından kalkabileceğinizi düşünmüyorsanız aynı anda çalışacağınız bir müşteri kotası belirlemekte fayda var.
Sosyal medya danışmanlarının kendi kariyerlerini çizme konusunda büyük bir avantajı var. Eğer işlerin belirli noktalarda zorlaşabileceğini unutmazsanız, her şeyin peri masalı gibi olmayacağının farkındaysanız bu işe girmemek için herhangi bir nedeniniz yok.
Sosyal Medya Danışmanı Ne Yapar?
Sosyal medya danışmanları kısaca, sosyal medyada markaların sesi ve yüzü olan, sosyal medya reklam kampanyalarını yürüten, sosyal medya gönderileriyle birlikte etkileşimi ve marka bilinirliğini artırmaya çalışan kişilerdir. Ayrıca bu uzmanlar genellikle markaların sosyal medya platformlarından satış yapma görevini de üstlenirler.
İşletmeler ve bireyler, sosyal medya hesaplarını yönetirken sosyal medya danışmanlarına ihtiyaç duyarlar. Bir sosyal medya danışmanı genelden özele, müşterisinin ihtiyaçlarına göre birkaç farklı çeşitte hizmet sunabilir.
Sosyal Medya Danışmanının Görevleri
Sosyal medya analizi
Eğitim
Sosyal medya yönetimi
Hesap oluşturması ve kurulumu
Sosyal medya stratejisi oluşturulması
Marka bilinirliği oluşturulması
Gönderilerin oluşturulması ve analizi
Sosyal medya reklam kampanyalarının yönetimi
Influencer pazarlamasının yönetimi
Sosyal Medya Danışmanı Olarak Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler
Aklınızdan çıkarmamanız gereken şey:
Eğer yeteneklerinizi kanıtlayamazsanız kimse sizi sosyal medya danışmanı olarak işe almaz.
Sıfırdan başlıyorsanız, çevrimiçi kurslara kaydolarak konuyla ilgili kitaplar okuyarak sosyal medya danışmanı kariyerinizi başlatabilirsiniz. İçeriğimizin en sonunda bu işe başlarken size en çok şeyi öğretecek Udemy kurslarına ve kitaplara ulaşabilirsiniz.
Sosyal medya danışmanında olması gereken en önemli 6 yetenek:
Müşterinizin işini ve hedef kitleyi anlayabilmek
Markalaşmayı ve marka bilincini oluşturup bunu sürdürmeyi bilmek
Etkileşimi ve satışları artıracak çözümleri bulmak için yaratıcılık
Sosyal medya platformlarının nasıl çalıştığına dair temel bilgi
Ücretli sosyal medya reklam kampanyalarını oluşturup yönetme yeteneği
Başarı ve performans analizi yapıp bunun raporunu oluşturabilme yeteneği
Sosyal Medya Danışmanı Nasıl Olunur?
Sosyal medya danışmanı olmanın avantajlarını ve dezavantajlarını ve ustalaşmanız gereken yeterlilikleri anladıktan sonra, ellerinizi kirletmeye başlayabilirsiniz.
Bu iki kelimeyi asla unutmayın: çok çalışmak
Zamanınızı yanlış şeylere ayırarak boşa vakit harcamamak çok önemli. Aşağıdaki adımları takip ederek sosyal medya danışmanlığı kariyerinizde başarıya ulaşın.
#1. Araştırma
Öncelikle çok fazla araştırma yapmanız gerekecek. İnsan psikolojisi, algoritma güncellemeleri, grafik tasarımı, satış teknikleri… Sürekli yeni şeyler öğrenerek bu meslekte kendinizi geliştirmeniz gerekiyor.
Sektördeki durumu ve son trendleri inceleyin. Küçük bir bilgi bile size sektörle ilgili büyük bir açığı gösterebilir.
Sizi neden işe almalıyız? Bu soruyu kendinize sorun, diğerlerinden farklı ne yapabilirsiniz?
Ne yaparsanız yapın, bu kısmı asla aceleye getirmeyin. Kariyerinizin temeli sağlam inşa etmelisiniz.
#2. Sektörünüze Karar Verin
Sosyal medya danışmanlığına başlarken vereceğiniz en büyük kararlardan bir tanesi bu. İlerleyen süreçlerde de buna karar verebilirsiniz ancak başta buna karar vermek uzmanlığınızı belirleyecektir.
Sosyal medya danışmanları genelde her türlü marka ve organizasyonla çalışırlar. Daha niş sektörlerde çalışanlar da tek bir sektörde çalışırlar.
Genelci: İçerik planlamaları, kitle analizi, reklam yönetimi, marka bilinci oluşturma gibi yapılması gereken temel sosyal medya yönetiminden sorumludur.
Veri Analizcisi: Reklam verileri, kitle verileri gibi verilerle bir rapor oluşturur ve yapılması gereken, geliştirilmesi gereken noktaları söyler.
Kitle Yöneticisi: Markanın sesi ve yüzü olmaktan sorumlu kişidir. Müşterilerle etkileşime geçme, dönüşüm sağlama ve marka bilinci oluşturma gibi görevleri vardır.
Bu tamamen sizin yeteneklerinize ve ne yapmak istediğinize bağlı bir şey. Ancak genelci diye bahsettiğimiz kişiler daha kolay müşteri bulurlar, çünkü pazarda en yaygın olanı bu tarzdaki sosyal medya danışmanıdır.
#3. Ücretlere Karar Verin
Yeni başlamış bir sosyal medya danışmanıysanız, müşterilerinizden ne kadar ücret alacağınıza karar vermek çok zor olabilir. Çünkü sektöre yeni girdiniz, pek tecrübeli değilsiniz ve piyasada çok fazla seçenek var. Müşteriyi kaybetmeden en fazla ücreti almanız gerekir. Eğer sosyal medya danışmanı olarak bir kariyer seçtiyseniz, bu adımı hızlıca tamamlamalısınız.
Ortalama olarak saatlik ücretinizi 60₺’den başlatabilirsiniz. Bir hesap için aylık 20 saat, 1200₺ olarak size geri dönecektir. Eğer sadece paralı reklam hizmeti verecekseniz, kampanya başına bütçenin %30’unu talep edebilirsiniz.
Saatlik ücretinizi, referans ve başarı hikayesi sahibi olduktan sonra 100-150₺’ye kadar çıkartabilirsiniz.
İpucu:Müşterilerinize erken ödeme bonusu, toplu ödeme bonusu gibi şeyler sunabilirsiniz.
#4. Kurslara Katılın ve Kitap Okuyun
Müşterinize bir şeyler bildiğinizi göstermeniz lazım. Peki bir şey bilmeden normal sosyal medya kullanıcısından farkınız ne olurdu?
Eğer sosyal medya danışmanı olmak istiyorsanız, bitirdiğiniz kursları, sertifikasını aldığınız kursları mutlaka CV’nize veya LinkedIn profilinize eklemelisiniz.
Türkiye’de adı bilinen ve sertifikaları geçerli diyebileceğimiz firmalardan yararlanabilirsiniz veya yazımızın en sonuna vereceğimiz Udemy Sosyal Medya kurslarını da inceleyebilirsiniz.
#5. Kendinizi Pazarlayın
Bu size para kazandıracak en önemli adım. Eğer siz kendinizi pazarlayamazsanız olduğunuz yerde kalırsınız. Müşterilerinizin dikkatini çekip onları heyecanlandıracak şeyleri söylemeyi bilmelisiniz.
Sosyal Medya Hesaplarınızı Güncel Tutun
Kendi sosyal medyasını güçlendirememiş bir sosyal medya danışmanıyla çalışmak mı? Hiç aklımıza bile gelmedi.
Müşterileriniz, sosyal medya profilinize girdiğinde çıkmamalı. Aktif ve çok gönderisi olan profillerle müşterilerinizi kolayca etkileyebilirsiniz. Fazla takipçinizin olması, gönderilerinizin etkileşimi, paylaştığınız gönderilerin kalitesi müşterilerinizi etkilemenize büyük katkı sağlayacaktır.
İpucu: Sosyal medya hesabınızı oluştururken kendinize biraz zaman tanıyın. İşinizle ilgili bilgilerinizi gösterdiğiniz gönderiler, başarılarınızı paylaştığınız gönderiler en büyük silahınız olacak.
İnternet Sitenizi Kurun
CV atarak, LinkedIn paylaşarak işleri bir tık zorlaştırmış olabilirsiniz. Bunun yerine portfolyonuzun, sosyal medya hesaplarınızın, blog yazılarınızın, iletişim formunun ve iletişim bilgilerinin olduğu bir internet sitesi hem daha profesyonel gözükecektir hem daha derli toplu. Hem de bu şekilde organik trafikten gelen kullanıcıları müşteriniz yapabilirsiniz.
İnternet sitenize müşteri yorumlarını ekleyebilirsiniz, çalıştığınız hesapları ve markaları ekleyebilirsiniz. Bu şekilde satışlarınızı kolayca artırabilirsiniz.
Not: Sitenizi 2000’li yıllardan kalma tasarımlarla yapmayın. Yeni tasarım trendleri ve mobil uyumluluk ile yapılmış siteleri tercih edin. Nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bizden teklif alabilirsiniz.
Blog Yazın
Başarılı bir sosyal medya danışmanı aynı zamanda iyi bir yazardır.
Yeteneklerinizi başkalarına göstermenin en iyi yolu, onu kanıtlamaktır. Eğer yapabildiğinizi gösteren bir blog içeriği hazırlarsanız amacınıza ulaşmış olursunuz.
Örneğin X konusunda “nasıl yapılır?” tarzı bir içerik yazdınız. Siz nasıl yapıldığını biliyorsunuz ve anlattınız. Bunu Google’dan görüp gelen kişi yapamazsa size yazacaktır. Burada satış sizin elinizde, eğer müşteriyi bağlayabilirseniz sosyal medya danışmanı olarak ilk müşterinizi kaptınız demektir!
Instagram Live üzerinden, Facebook Live üzerinden hatta YouTube üzerinden canlı yayın yaparak insanların sorularını cevaplayabilirsiniz, bu şekilde hem bu kanallara içerik üretmiş olursunuz, hem de kendinizi gösterdiğiniz için güven inşa etmiş olursunuz.
#6. Networking Zamanı
Kendi mesleğinizden insanlarla birlikte oldukça işinizi büyütmeniz çok daha kolay olacaktır.
Peki rekabet?
Bunu şöyle düşünün, çok yoğun, çok popüler bir sosyal medya danışmanıyla arkadaş oldunuz. Önceki başlıklarda belirttiğim gibi, aylık müşteri kotası belirlemiş olmanız lazım yoksa yetişemezsiniz. İşte, o çok yoğun sosyal medya danışmanı da bu kotayı belirliyor. Eğer kotasından fazla müşterisi varsa, onları tanıdıklarına yönlendirecektir. Sonuçta, müşteri rastgele birine gideceğine, tanıdığa gitsin.
Sadece tanışmak değil.
Konferanslara, konuşmalara ve etkinliklere katılarak da hem yeni meslektaşlarınızla tanışabilirsiniz hem de potansiyel müşterilerle yüz yüze konuşarak iş bağlayabilirsiniz.
Tüm Networking Seçenekleri:
Sosyal medya ile ilgili etkinliklere, konuşmalara gidebilirsiniz.
Güçlü bir LinkedIn profili ile insanlarla bağlantı kurabilir ve tanışabilirsiniz.
Sosyal medya gruplarına katılarak orada aktif bir şekilde paylaşım yapabilirsiniz.
#7. İlk Müşterilerinizi Bulalım
Yeni başlamış bir sosyal medya danışmanı olarak, küçükle başlamaya hazır olun.
Müşterilerinizi bulurken aşağıdaki ipuçlarını dikkate alın:
Mahallenizdeki, semtinizdeki küçük yerel işletmelerle iletişime geçerek onlara sosyal medya danışmanlığı önerebilirsiniz. Örneğin bir çiçekçiye gidip, sosyal medya reklamları için teklif verebilirsiniz.
Portfolyonuza bir şeyler eklemek gerekiyor. Bunun için çevrenizdeki insanlara, tanıdıklarınıza veya herhangi birisine ücretsiz sosyal medya danışmanlığı sunarak, başlarda portfolyonuzu doldurabilirsiniz.
Şehrinizdeki işletme konferanslarına katılabilirsiniz, bu sayede oraya gelen işletme sahipleriyle bizzat görüşme imkanınız olacaktır.
Startuplar ile iletişime geçin. Kendileri genelde çok yoğun çalıştıkları için, pazarlamaya eleman almıyorlar veya alsalar bile outsource olarak alıyorlar. Siz de bu startupların outsource sosyal medya danışmanı olabilirsiniz.
Freelancer olarak çalışın. İnternet sitenizi şu ana kadar açmış olmanız lazım, organik arama sonuçlarından müşterilerinizi bulabilirsiniz. Aynı zamanda Bionluk, UpWork, Freelancer, Armut gibi sitelerden de müşterilerinizi bulabilirsiniz.
Sosyal Medya Danışmanları İçin Başarı İpuçları
Yazımızın burasına kadar geldiyseniz sosyal medya danışmanı olmanın kolay bir şey olmadığını şimdiye kadar anlamış olmanız gerekiyor.
Eğer doğru şekilde çalışıp kendinizi sürekli geliştirirseniz çok kolay.
İşte sosyal medya danışmanı olmak isteyenlere başarı ipuçları:
Çok fazla insanın olduğu bir meslek. Herkesle aynı hizmeti sağlamamak gerekiyor, bu yüzden yaratıcı olup kendinizi göstermeyi öğrenmek gerekli.
Başlamak çok zor. İlk müşterinizi bulmaya çalışırken çok seçici olmamaya çalışın hatta portfolyo oluşturma amaçlı ücretsiz olarak çalışmayı bile kabul edin.
Müşterinizle yüz yüze gelmeden iyi bir satış konuşmanızın olduğundan emin olun. Yeteneklerinizi ve başarılarınızı mutlaka söyleyin. Neden sizi işe alması gerektiğini iyi anlatın.
Son sosyal medya trendlerini, algoritma yeniliklerini mutlaka takip edin. Eski moda bir sosyal medya danışmanı, işe yaramaz bir sosyal medya danışmanıdır.
Bazen müşterileriniz yapacağınız hamlelere karşı çıkabilir. Böyle durumlarda ya ağırlığınızı koyun ya da başka biriyle çalışmayı düşünün. Başarısız olacak bir yolda devam etmek istiyorlarsa, siz o yoldan gitmek zorunda değilsiniz.
Organize ve planlı çalışın. Müşteri sayınız arttığında çıkmaza girmeden devam edin.
Her müşteri için ayrı bir teklif hazırlayın. Kişiselleştirilmiş teklifler müşterinizin kabul etme ihtimalini artıracaktır. Kimse ortak bir teklifle karşılanmak istemez.
Sosyal Medya Danışmanlarının Sahip Olması Gereken Araçlar
Sosyal medya yönetimi sadece telefon ile yapılmıyor. Bunu yaparken raporlama, içerik oluşturma gibi işlemlerde mutlaka kullanmanız gereken bazı araçlar var. Aşağıdaki araçları CORAZU da kullanıyor.
Piyasada birçok farklı araç var, fiyat ve performans olarak size en uygun geleni kullanabilirsiniz. Bu şekilde sosyal medya danışmanlığı kariyerinizi profesyonel ve kolay bir şekilde yürütebilirsiniz.
Sosyal Medya Yönetimi ve Danışmanlığıyla İlgili Kurslar
Piyasada birçok eğitim mevcut. Bunlar arasından en yüksek skora sahip Udemy kursları aşağıdaki gibi. Türkçe kurslar ile öğrenebilirsiniz fakat biz hem daha detaylı hem de daha profesyonel kurslar olduğu için İngilizce olanları tavsiye ediyoruz.
Kurumsal işinizi bırakıp kendi işinize başlamayı mı düşünüyorsunuz. Kariyer seçenekleri arasında kendinize sosyal medya danışmanlığını mı uygun gördünüz? Yoksa sadece seçenekleri mi değerlendiriyorsunuz?
Size bu yazımızda sosyal medya danışmanı olmaya dair her şeyi anlattık.
Bu iş göründüğü kadar kolay değil. İşler üzerinize yağmayacak veya başarı günler içerisinde ortaya çıkmayacak. Kendinizi sürekli geliştirip yeni şeyler öğrenmelisiniz. Kendinizi iyi pazarlayıp sürekli müşteri avında olmalısınız.
Kendinize biraz zaman ayırın ve bu yetkinliklerde uzmanlaşın. Kısa zamanda sonuçları görmeye başlayacaksınız.
Eğer aklınıza takılan herhangi bir şey varsa, yorumlar kısmından bize sorunuzu sorabilirsiniz.
Sosyal Medya Danışmanı Checklist'i
Kontrol listesine sadece Corazu Akademi aboneleri erişim sağlayabilir. Ücretsiz bir şekilde abone olabilirsiniz.
Bu içerik sadece abonelere özeldir
İçeriği okumak ve abonelere özel tüm içeriklere erişim sağlamak için kayıt olun.