SEO Nedir?
SEO, Arama Motoru Optimizasyonu’nun İngilizce karşılığı olan Search Engine Optimization kelimesinin kısaltmasıdır. Aynı zamanda arama motoru optimizasyonu yapan kişiye de SEO (search engine optimizator) denir. Bu kişiler Türkçede SEO uzmanı olarak bilinirler.
SEO Neden Gereklidir?
- Web sitesi ziyaretçi sayısını organik yöntemler ile yükseltmek,
- Google sıralamasında kalıcı olmak,
- Hedeflenen anahtar kelimeleri üst sıralara çıkarmak,
- Site üzerine maksimum geri dönüş alabilmek,
- Reklam performanslarını yükseltmek,
- Maliyetsiz bir şekilde reklam yapabilmek,
- İnternet dünyasında kurumsal bir imaj yaratmak,
- Marka bilinirliğini yükseltmek,
- Hedef kitlesine doğrudan ulaşabilmek,
- Sadece yüksek sayıda ziyaretçi değil daha nitelikli ziyaretçileri web sayfasına çekebilmek,
Tüm bu amaçları gerçekleştirmek için SEO’dan yararlanılması gerekir.
SEO Kontrol Listesi Ne İşe Yarar?
- Site hızını en iyi seviyeye getirmek için tüm eksikleri tespit eder.
- Etkileyici başlıklar ve açıklamalar kullanmaya yardımcı olur.
- WordPress için SEO uyumu temaları fark etmeyi sağlar.
- Anahtar kelime araştırmasında yön gösterir.
- İçerik kalitesine odaklanılması gerektiğini açıkça fark ettirir.
- Sadece siteden söz ettirmek için değil marka değerini yansıtmak için gerekli olan detayları ve düzenlemeleri sunar.
SEO Kontrol Listesi Neler İçeriyor?
- Bir kontrol listesi SEO uzmanına ilk olarak sitenin mobil uyumlu olması gerektiğini ardından,
- Sitenin güvenli görünmesi gerektiğini,
- Etkileyici ve başlık ve açıklamaların unutulmaması,
- Taranabilir ve erişilebilir URL kullanılmasını,
- Siteden söz ettirmek için marka yapısının ön plana alınmasını hatırlatan maddelerden oluşur.
KONTROL LİSTESİNE ERİŞMEK İÇİN:
SEO Nasıl Yapılır?
Site içi SEO, bir kalite çalışması olarak adlandırılır. Site içi SEO’da artık Google optimizasyonu yanında sitenin sahibi olan markanın imajı hakkında da pozitif yanların öne çıkarılması amaçlanır. Site kurumsal ve kaliteli bir tasarıma sahip olmalı, ziyaret gerçekleştiren kullanıcılar tarafından tekrar ziyaret edilmek istenilen bir düzeye taşınmalıdır.
Site İçi SEO (On-page SEO)
Sayfa içi SEO başarısını belirleyen faktörler:
- Web sitesinin hitap ettiği sektör ile ilgili son dakika, taze, içerikler sağlamak,
- Her sayfa için birbirinden farklı başlık, etiket ve açıklama kullanmak,
- Hedeflenen çaptaki metinler ile iç bağlantıyı yakalamak,
- Başlık etiketlerini (H1-H6) uygun şekilde uygulamak,
- Görsel optimizasyon ve URL kullanımı yaparken alt etiketleri kullanmaya özen göstermek,
- Mobil dostu bir web adresi kullanıldığından emin olmak,
- Web sitesinin hızlı açılma özelliğine odaklanmak,
Bu detaylara dikkat edilerek sayfa içi SEO çalışmasında başarı yakalanır.
Site İçi SEO Nasıl Yapılır?
Site içi SEO yapmak için kalite puanlarını etkileyen web sayfasına ilişkin ana maddeler, site genelinde kullanılan metinler, görsel içerikler, tema renkleri, açıklamalar, temiz ve hızlı bir kod yapısı, kullanıcı dostu arayüz hazırlanır. Arama motorlarının siteyi tarayabilmesi için en kaliteli içerikler eklenir. Bu adımlar kapsamında site içi SEO çalışması gerçekleştirilir.
- SEO Title ve Description Çalışması
SEO title, description çalışmaları, arama sonuçlarında sitenin ön planda yer alması için adres başlığını ve açıklama kısmını SEO’ya en uygun şekilde ayarlamak için yapılan çalışma çeşitleridir. Bu adıma geçmeden önce kullanıcıya faydalı bilgi sunan içerikler ise zaten web sitesinde çoktan hazırlanmış olmalıdır. Tiitle ve description çalışması hakkında detaylar şöyledir:
- Başlık (Title): Arama sonuç sayfasında ilk olarak göze batan bölüm, sitenin başlığıdır. SEO’da etkileyici, akıllıca kullanılmış bir adet anahtar kelimeyi içeren, kullanıcı üzerinde merak uyandıran, başlık seçimi yapılır. Siteyi diğer rakiplerinden farklı gösterecek ve ziyaret edilme şansını arttıracak sözcükler seçilmelidir.
- Açıklama (Description): Açıklama bölümü için içerikler ile ilgili kısa bir özet oluşturulur. Başlıkta olduğu gibi anahtar kelime kullanımına yer verilir. Bu alanda önemli olan kullanıcılarının metinlere tıklamasını sağlayacak ve onları harekete geçirecek açıklamaların yer almasıdır. Art arda anahtar kelime kullanarak spam yapılmaması gereken bölüm işte bu bölümdür. Tekrarlayan anahtar kelimeler okuyucu sıkarken, sayfadan çıkmasına sebep olur.
2. İçerik Optimizasyonu
SEO içerik optimizasyonları, site içindeki metinlerin Google tarafından tanınmasını, anlaşılmasını ve üst sıralara taşınmasını sağlayan optimizasyondur. Uzun yıllardır 250 ila 300 kelimelik bir yazı metni hazırlanarak Google’da üst sıralarda yer alınacağı hakkında bilgi aktarılmaktaydı. Bu durum günümüzde değişmiştir. Özellikle Google’ın yapay zeka ürünü olarak bilinen RankBrain algoritması devreye girdiğinde içerik tek başına yeterli olmuyor.
Google’da üst sıralara yükselmek ve metinlerin ön planda olmasını sağlamak için kaliteli ve doğal içeriklerin web sitelerine aktarılması gerekir. Bu aşamada SEO metin optimizasyonu devreye girerek, içerik stratejisi belirleme, araştırılan anahtar kelimeleri doğru noktalara uygulama, metin için doğru kelime sayısını ve başlıkları seçme işlemlerinin tümünü gerçekleştirebilmeye yardımcı olur.
Metin optimizasyonunda ilk yapılan şey ise Google arama motorunun nasıl sorular sorduğunu tahmin ermektir. Bu araştırmanın yapılabilmesi için birden fazla araç bulunmaktadır. Örneğin ‘’Google Keyword Planner’’ bu araçlar arasında en çok tercih edilenlerden biridir. Elde edilen sorular metinler içine uygun bir plan ile yerleştirilip, web sitesinde yayına sokulurlar.
3. Anahtar Kelime Optimizasyonu
- SEO kriterlerinde, doğru anahtar kelime kullanımı için bold olarak işaretlenen veya metin içinde öne çıkarılan anahtar kelimelerin yoğun adette kullanımından kaçınılır.
- Bir anahtar kelimenin türevleri öne çıkarılır. Örneğin anahtar kelime saat ise diğer bir odak noktası olarak sunulacak kelime saat modelleri şeklinde seçilir.
- Kelimeye ilişkin yapılan bu alternatif kullanımlar ile metin genelinde doğal bir anlatım oluşturulur. Doğal anlatım öğelerini taşıyan metinler ise Google tarafından rahatlıkla tanınarak üst noktaya taşınırlar.
- Eğer metinde kelimler çok fazla tekrar etmeye başladıysa ve konu anlatılmak zorunda ise sözcüklerin eş anlamlıları tercih edilir.
- Diğer bir detay ise anahtar kelimenin ana ve alt başlıklar içinde kullanılmasıdır. Bir metin içinde ana düşünceyi veren anahtar kelime başlıklar içinde geçmezse okuyucu hangi bilgiyi alacağı hakkında fikir edinemez ve metni okumayı bırakabilir. Bu kapsamda SEO uyumlu anahtar kelime kullanımda sözcüğün başlıklar içinde bulunması da tercih edilir.
4. Mobil Uyumluluk
SEO'da Mobil Uyumluluk çalışması, mobil internet kullanıcılarına erişebilmeyi sağlayan yapıdır. Mobil internet kullanıcıları her geçen gün artarken, bilgisayardan internete giren kişi sayısında azalma görülmektedir. Bu kapsamda bir web sitesinin mobil uyumlu olmaması SEO açısından bir dezavantaj yaratır. SEO uzmanları mobil uyumlu olmayan siteleri ilk adımda mobil uyumlu hale taşırlar.
Sitenin mobil uyumlu olması için ise kullanışlı, sade, kurumsal ve şık bir tasarım uygulanmalıdır. Mobil uyumlu sayfa denilince akla farklı subdomain altında sadece mobil cihazlardan görüntülenen versiyon gelmemelidir. Responsive olarak da bilinen ve kullanıcıların ekran çözünürlüğünü baz alarak kaliteyi deneyimleyebilecekleri bir sayfa akla gelmelidir.
Bu kapsamda web adresi ölçüleri ve tasarımı ideal, ekran çözünürlüğü kaliteli, ‘’https://search.google.com/test/mobile-friendly?hl=tr’’ adresine yazıldığında, mobil uyumluluk sonucunu veren bir yapı olarak kurulmalıdır.
Mobil Uyumlu Sayfa Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Sayfanın mobil uyumluluğunu öğrenmek için izlenen adımlar:
- SEO projesinde web sitesinin mobil uyumlu olup olmadığını öğrenmek için https://search.google.com/test/mobile-friendly?hl=tr linkine giriş sağlanır.
- İşlem ile ekrana gelen boşluğa web sayfasına ilişkin URL yazılıp, ‘’ URL’yi test et’’ kutucuğuna tıklanır.
- Bu adım ile ekrana sayfanın mobil uyumlu olup olmadığı hakkında bilgi yansır.
Test sonucu uyumlu bulunmayan siteler için ise bir SEO hizmeti alınarak mobil uyumlu yapıya geçilmelidir. Bu işlem gerçekleştirilmezse SEO projesi kapsamında sadece bilgisayar üzerinden internete bağlanan kullanıcıların geri dönüşleri kazanılır.
5. EAT Puanı Optimizasyonu
EAT Puanı Nedir? Neden Önemlidir?
EAT algoritması ile ilgili detaylı bilgi almak ve EAT algoritmasına uygun bir şekilde sitenizi nasıl optimize edebilirsiniz öğrenmek için:
a) Temel Güvenilirlik Optimizasyonu
SEO ile web adresi güvenini yükseltmek için, SEO kontrol listesi kapsamında ele alınan maddeler arasındaki ‘’ SSL güvenli görünüm’’ kategorisiyle sağlanır. Bu işlem adımında tarayıcıya gönderilen veya ziyaretçinin siteye gönderdiği veriyi tamamen şifreleyen, SSL kullanılır.
Web sitesiyle ziyaretçiler arasında bağlantının şifreli olmasını sağlayan SSL, tarayıcıda güvenli ifadesi yer alsın ve sadece yeşil görünsün gibi süslü mantıkların ötesinde önemli bir güvenlik görevini üstlenir. Bu kapsamda SSL kullanılması şartlar arasındadır. Etkili görseller ve temaya uyumlu SEO metinler içeren kaliteli bir site güvenlik detayı ile Google arama motorunda bir üst sıraya taşınır.
b) Branding Çalışması
SEO ile markalaşmak için yapılacaklar şu şekildedir:
- Sektör ve hedef kitleye göre popülerlik oranı değişse de internetteki varlığın korunması için kaliteli bir Title belirlenmelidir.
- Diğer yandan birden fazla mecra içinde yer alınarak, marka birliği kuvvetlendirilir. Örneğin içerikler SEO, haber, basın bülteni, ekonomi başlıkları altında aynı anda yayımlanır.
- Özellikle sosyal medya tarafından bilindik firma isimleri daha kısa sürede markalaşırlar. Bu kapsamda marka isminin öne alınması için reklam desteklerinin alınması ve web adresleri üzerinden uygulanması hem SEO açısından hem de markanın tanınması açısından pozitif etki sağlar.
- Markalaşmak için web adresi içinde yer alan her bir öğenin sadece arama motorunda yükselmesi için değil kullanıcılara kaliteyi yaşatması için uğraşılmalıdır. Bu marka imajını güçlendirir.
Google SEO Çalışması Nasıl Yapılır?
Google SEO çalışması yapmak için anahtar kelime araştırması, rakip analizleri yapılmalı ardından siteyi üst sıralara taşıyacak veriler tek tek uygulanmalıdır. Günümüzde en çok kullanılan arama motoru Google olarak bilinir. SEO ve internet kurallarını belirleyen kuruluş da ‘’Google’’ olmuştur. Kalite olarak adlandırılan konular site içi optimizasyon, teknik yapı ve metin içeriklerdir. Popülerlik sağlayan konular ise Google SEO çalışmalarıdır.
Bu kapsamda SEO çalışması için bir ön hazırlık gerçekleştirilmelidir. Bu hazırlık aşamasında ise doğru ön analizler edinilip, bu analizleri siteye taşıyacak bir proje geliştirilmelidir. Anahtar kelimeler, başlıklar, rakiplerin paylaştığı içerikler, sektörde en çok aratılan kelime gurupları ve konular incelenip, SEO çalışmasına ilişkin kroki elde edilir. Bu plan üzerinde yer alan bütün veriler SEO uzmanlarınca hayata geçirilir.
E-Ticaret Siteleri İçin SEO Nasıl Yapılır?
- Bu işlem kapsamında ilk olarak ürünlere ilişkin ve kategoriler hakkında anahtar kelime analizleri yapılır.
- Hem Google’da sektör ürünlerine yönelik hangi kelimelerin en yüksek oranda arandığı hem de markanın hedef kitlesinin markanın hangi ürününe en yüksek oranda eğilim gösterdiği tespit edilir.
- Bir örnek kapsamında çeşitli tasarımcılar tarafından yapılmış kabanları satan bir e-ticaret sitesi için ‘’kaban’’ anahtar kelimesini içeren metin ve ürün başlıklarının kullanılması tercih edilmez. Çünkü bu başlık direk olarak ihtiyacına yönelik bir kaban arayan kitleyi hedefler. Doğru olan ‘’ özel tasarım kaban’’ anahtar kelimesini kullanarak bu özel kabanları satın alma oranı yüksek kitleyi e-ticaret sitesine çekmektir.
- Diğer bir aşamada ise e-ticaret sitesine bağlı blog ele alınmalıdır.
- E-ticaret sitesinde sunulan ürün kategorisi ile direk olarak hedeflenemeyecek ürünler ve konular blog üzerinden hedeflenmelidir.
- Örneğin, e-ticaret sitesinden ana tema olarak alınan anahtar kelimeler, blog üzerinde çok sayıda kullanılarak imaj kuvvetlendirilir. Bu işlem için E-ticaret sitesinde baz alınan ‘’ özel tasarım kaban’’ kelimesi, blogta ‘’ Ünlü modacıların 2021 senesi kaban modelleri’’, ‘’Bu Kış Sezonunun En Çarpıcı Özel Kaban Tasarımları’’ gibi daha serbest içerikler yazılarak, bir metin içinde birden fazla kez kullanılır.
Tüm bu adımlar sonunda blog ve e-ticaret sitesi arası etkileşim yükseltilirken, doğrudan hedef kitleye seslenilerek satış oranları yükseltilir.
Sık Sorulan Sorular
⏳ SEO Ne Kadar Sürede İşe Yarar?
SEO’nun işlem süresi, minimum 3 ay maksimum 12 aydır. Google’da var olabilmek, sitenin üst sıralarda kalıcılığını sağlamak için 3 aylık bir çalışma gerçekleştirilmesi gerekir. Bu sürenin daha fazla kısalmasını sağlamak için ise Google algoritması ile uyumluluk, sitenin sunumu, tasarımı, dinamik yapıları, hedef kitleye göre planlanmış alanları, sektörün rekabet hacmine uygun metin ve reklam hazırlama işlemleri büyük önemle gerçekleştirilmelidir.
📈 SEO Çalışması İle Ne Kadar Trafik Yakalanır?
SEO çalışması ile yakalanan trafik değeri, her geçen ay bir önceki ayın %10 ila %60’ı üzerinde şekillenir. Google üst sıralarında yer alınmaya başlandığında, organik trafik artışları hemen gözlemlenmeye başlanır. Her ay kontrol edilmesi tercih edilen akış raporları içinde sıralama takipleri, trafik raporları ve ziyaretçilerin hareketlerini gösteren grafikler sunulur.
💰 SEO Fiyatları Neye Göre Belirlenir?
SEO ücretlerini belirleyen faktörler, ne kadar geniş kapsamda SEO çalışmasından yararlanıldığı ve bu çalışma kapsamında geçen sürenin ne olduğudur. Örneğin 3 aylık periyot ile SEO işlemlerinden yararlananlar ile 12 aylık süreçte SEO desteği alanlar için farklı fiyat rakamları hesaplanır.
⛓ Backlink Nedir?
SEO backlink, SEO çalışmaları kapsamında güvenli bir web adresinin SEO hizmeti alan web adresinin linkini paylaşması anlamına gelir. Geçmişte çok tercih edilmeyen fakat artık özel bir konumda incelenen Backlink, SEO çalışmasından faydalanan web sitesine olan güven derecesini yükseltmeye yardımcı olur. Başarılı ve kaliteli bir web sitesi içinde kişinin yola yeni başlayan web sayfası adresi link şeklinde önerilirse, Google’ın önemli ve popüler duyduğu bir adres üzerinden yapılan öneri kullanıcılar cephesinde daha hızlı yanıt bulur.
Bu yol ile siteye hem popülerlik hem de trafik akışı sağlanır. Son Google güncellemeleri ile birlikte backlink daha hassas ele alınması gereken bir konu haline gelmiştir. Bu yapıyı manipülasyon için kullanan belirli web adresleri ise Google tarafından tespit edilerek, arama kelimeleri filtreye düşürülür. Doğal olmayan, kalite içermeyen projeler backlink’ten yararlansa dahi Google yapay zekasından kaçamazlar.
👩🏻💻 SEO Uzmanı Nedir?
SEO uzmanı, web sitelerini Bing, Google, Yandex gibi arama motorları üzerinde ilk sıralara ulaştıran ve markalara değer kazandıran uzmanlardır. SEO uzmanları yaptıkları çalışmalar kapsamında sadece markanın görünürlüğünü sağlamakla kalmaz markanın ürün satışlarından daha iyi gelir elde etmeleri için gerekli olan kullanıcı trafiğini de e-ticaret sitelerine çekerler. Diğer yandan bir markaya ait web sitesi ve blog çeşitlerine olan ziyareti, sayfa kalitelerini ve kurumsal imajı güçlendirirler.
SEO uzmanı tüm bu avantajları sunmak için arama motorunda sayfayı üst sıraya taşıyabilecek analizleri, anahtar kelime araştırmalarını, içerik planlarını, uygulama, takip ve raporlama adımlarını uygulayabilen kişidir.
SEO Uzmanının Sahip Olması Gereken Yetenekler Neler?
SEO uzmanın sahip olması gereken nitelikler şunlardır:
- Eleştirel Düşünme: SEO uzmanları korelasyonu ve nedenselliği farklı kılabilecek bir analitik zihne sahip olmalıdırlar. 3 farklı ‘’ne oldu?’’ sorusuna en kısa sürede yanıt bulmaları gerekir Bu kapsamda ‘’Ne oldu?’’, ‘’Neden ortaya çıktı?’’, ‘’Bununla ilgili ne yapılmalı?’’ soruları uzmanca yanıtlanmalıdır.
- Konuşma ve Yazma Becerisi: Profesyonel bir SEO uzmanı, alanına ait terimleri iyi anlayan ve bu terimler hakkında konuları iyi şekilde anlatan kişidir. Diğer yandan belirli bir kalite düzeyine sahip metinleri üretebilmelidir.
- Programlama ve Teknik Detay Becerisi: SEO uzmanları için en çok tartışılır özelik olarak bilinir. Programla bilmeyen fakat diğer tüm aşamalarda oldukça başarılı çalışmalar gerçekleştiren SEO’ların bulunduğu bilinmektedir. SEO uzmanının daha yüksek başarıda işler meydana getirmesi için ise sayfa hızı, sayfa okuma hızı, sunucu bazlı yönlendirme, temel HTML etiketlerini uygulama alanlarında bilgi sahibi olması gerekir.
- Sosyal Becerilere Sahip Olma: SEO uzmanlarının bir miktar sosyal beceriye sahip olmaları gerekir. Sosyal alanda yapılan toplantılarda yaratıcı fikirleri ortaya koymak SEO uzmanı için başarıyı getirir. Aynı zamanda eğitim verilen bir topluluk varsa iletişim konusunda daha rahat davranılır.
- Analiz Becerisi: Bir SEO uzmanı ne yapıp edip Google Analytics ve Adobe konuları hakkında donanımlı hale gelmelidir. Sitelere ait en önemli veriler bu alanlardan geleceğinden bu öğeleri kullanma ve elde etme konusunda sıkıntı yaşmamalıdır.