PR çalışması, Türkçe karşılığı halkla ilişkiler medya çalışması olarak adlandırılabilen ve sosyal medya aracılığı ile insanların zihninde, marka ile ilgili olumlu düşünceler yapma sanatı olarak adlandırılan çalışmadır.
Piar çalışması (bu şekilde kullanımı da yaygın olsa da doğrusu PR şeklinde yazılandır) yapmak için hedefleri belirleme, hedef kitlesini tanımlama, doğru PR ajansını seçme, basın bülteni oluşturma gibi adımlar izlenmelidir.
PR çalışmasının örneği ise Elon Musk’ın Tesla Roadster model elektrikli arabayı roket ile uzaya fırlatması olarak gösterilebilir.
Diğer örnekleri ise alt başlıklardan öğrenebilir, PR hakkında tüm detaylı bilgileri inceleyebilirsiniz.
PR Çalışmasını Kriz Yöntemi İçin Yapmak
PR sadece olumlu hikayeleri anlatmak amacıyla yapılmaz. Şirketin itibarını zayıflatabilecek herhangi bir olayın yarattığı veya yaratabileceği hasarı azaltmak amacı ile de PR çalışması yapılır.
Bir örnekle, Johnson & Johnson firması üretimini yaptığı Tylenol ağrı kesici şişelerine bilinmeyen sebeplerden dolayı siyanür bulaştırmış ve bu olayı geride bırakmak için PR çalışması yapmıştır.
Siyanür sebebi ile ise 6 kişi hayatını kaybetmiştir. Marka ilk olarak tüm ürünlerini raflardan kaldırmış ardından ürünün kutusu için özel bir mühür tasarlamıştır. Bu mühür ise tanınmış doktorlar tarafından basına tanıtılmıştır. Olaydan sadece 6 hafta geçtikten sonra ise hisseleri %24 değer kazanmıştır.

Etkili ve Başarılı Bir PR Çalışması Nasıl Yapılır?
Etkili bir PR çalışması için izlemesi gereken adımlar şunlardır:
- İlk olarak PR çalışması için hedef belirlenmelidir.
- Daha sonra erişilmek istenilen hedef kitlesi tanımlanmalıdır.
- Çalışma için doğru PR ajansı seçilmelidir.
- Çalışma için doğru dijital platformlar seçilmelidir.
- Hikaye basına dağıtılmalıdır.
- İyi bir basın bülteni hazırlanmalıdır.
PR Çalışmasında Hedef Belirleme
Güzel bir basın bültenini oluşturmaya başlamadan önce, yapılacak olan PR çalışması için hedefler belirlenir. Bunun için ise markanın kendisine sorması gereken sorular bulunur. Bu sorulara yanıt verilerek amaç belirlenmelidir. Sorular ise şunlardır:
- Marka ile ondan hiç haberdar olmayan bir kitleye mi ulaşılacak?
- PR çalışması ile bir kriz dönemi mi atlatılacak?
- Ürün satışı yükseltme hedefi var mı?
- İnsanlar ile olumlu ilişkiler kurmak istiyor musunuz?
- Bütçe durumu nedir?
Bu sorular yanıtlandıktan sonra ortaya çıkan amaç için PR çalışmasına başlanır ve uygun bir basın bülteni hazırlanmalıdır.
PR Çalışmasında Hedef Kitlesi Tanımlama
PR çalışmasında hedef kitlesini tanımlamak için personaları oluşturmak gerekir. Örneğin eğer ailelerle seslenilmek isteniyor ise aileler ile ilgili mesajlar veren bir kampanya, metin ve basın bülteni hazırlanmalıdır. Çalışmadaki tüm amaç bu insanlara dokunmaktır.
Doğru PR Ajansı Seçimi
Doğru bir PR ajansını seçmek için basın bültenini ve çalışma için hazırlanan içerikleri en iyi şekilde hedef kitleye ulaştıracak ajans tercih edilmelidir. Aynı zamanda, basın bültenin hikayeleştirilmesi, basın yayın organlarına dağıtılması konusunda uzmanlık ile çalışan bir ajans bulunmalıdır.
PR Çalışmasında Platform Seçimi
PR çalışması için doğru platformu seçmek hedef kitleyi incelemek ile ilgilidir. Mesajın verilmek istendiği kişiler ve gurup seçildikten sonra onların hangi mecralarda daha çok vakit geçirdikleri tespit edilir.
Kitle eğer hem TV’de hem de sosyal ağlarda var ise TV’de ve Youtube kanallarında PR çalışmasına başlanır. Diğer yandan sosyal medyaya da Facebook ve Twitter alanlarına yönelmek gerekir.
PR Çalışmasında Basın Bülteni Oluşturmak
Basın bülteninin fark edilmesini sağlayacak bir hikayeyi yaratmak zor olabilir. Bu yüzden insanların ve daha doğrusu seslenilecek insanların neleri önemsedikleri ele alınmalıdır.
Eğer bir şirket ödül kazanmışsa ve ‘’en iyi inşaat firması ödülünü aldık.’’ demek yerine ‘’ Sadece 6 aylık bir şirket olarak en iyi inşaat ödülü ile güçlü markaların arasından sıyrıldık.’’ demesi onun daha fazla dikkat çekmesini sağlayacaktır.
PR Çalışmasında Basın Bültenini Basına Dağıtmak
Basın bülteni sektör ile en ilişkili olan medya yayınlarına dağıtılmalıdır. Bu seslenilen gurubun izlediği kanalları içerirse etki daha kısa sürede fark edilecektir. Hikayeyi aynı zamanda radyo, TV ve haber istasyonlarına da göndermek etkili olacaktır. Sosyal medyadan aynı anda destek alınabilir.
PR Çalışması Örnekleri
Elon Musk, Tesla ve Space X
Space X ve Tesla’nın kurucusu Elon Musk dahice bir sosyal medya PR çalışmasına imza attı. Tesla Roadster model elektrikli arabayı roket ile uzaya fırlattı. Dünyanın en zorlu PR çalışması olsa bile gerçekten ilham verici bir çalışmadır.
Bu PR çalışması sayesinde Elon Musk, hem kendi adına, hem Space X adına hem de Tesla adına bir taşla üç kuş şeklinde bir çalışma yapabildi.
Lucas Film
Avengers: Sonsuzluk Savaşı, önceden Yıldız Savaşları: Güç Uyandı filmine ait olan 250 milyon dolarlık en büyük gişe açılış rekorunu kırmıştır. Bunun üstüne ise Lucas Film Twitter hesabından Marvel ekibini tebrik etmiştir. Bu tweet ise senenin en çok dikkat çeken PR çalışması olmuştur.

Ice Bucket Challenge
Birkaç sene öncesinde kadar kimse ALS’nin ne olduğunu tam olarak bilmiyordu. Taki ‘’ icebucketchallenge’’ ismi ile oluşturulan etiket üzerinden bir kampanya başlayana kadar. O güne kadar sadece 18 milyon dolar bağış toplayan vakıf, kampanya ardından ise 100 milyon dolar bağış topladı.
Turkcell Van İçin Kumbara

Van’da olan deprem ardından oluşan ihtiyaçlara cevap vermek için harekete geçen ve 5 milyon TL bağış yapan Turkcell, öğretmen kampüsü ve öğrenci yurdu inşa etmek için ve öğrencilere burs vermek için çalışma başlattı. Bunu çeşitli, video görseller ve TV reklamları ile duyurdu.
Netflix İspanyolca PR Çalışması
Netflix’de yer alan Narcos dizisinin sahnelerinde, oldukça doğal bir şekilde İspanyolca dersi verildi. Bu PR çalışması ise ödül aldı. Diziyi izlerken İspanyolca öğrenmek için detayları alabiliyorsunuz.
Nusret Saltbae

Nusret Saltbea bilindiği gibi tüm dünyada yapılan ve Nusret’in yemeklere tuz dökme hareketi olan sembolik bir eylemdir. Ancak Nusret’in bu hareketi kendini tanıtmak için tüm dünyaya yayma noktasında bir PR çalışmasından destek aldığı biliniyor. PR çalışma ücretinin ise 2 milyon dolar olduğu söyleniyor.
THY Sosyal Medya Krizi PR Çalışması
Türk Hava Yolları, 2016 Mayıs tarihinde tarihinin en büyük sosyal medya krizlerinden birini yaşamıştı. THY çalışanlarının grev kararı almaları ile başlayan kriz ve şirketin bu karara gösterdiği sert tepki ile işler iyice büyümüştü. Bir de üzerine şirketin web sitesinde Redhack tarafından hacklenme olayının gündeme gelmesi ile işler daha da ciddileşmişti. THY ise bu konuda sadece thyduyuru adlı bir web sitesi açıp, krizi yönetmeye çalışarak başarısız bir PR çalışması yaptı.
Oreo Sosyal Medya PR Çalışması
Oreo sosyal medya PR çalışması oldukça eğlenceli ve dikkat çekici bir çalışma olmuştur. Bu çalışmada hayal gücü ve Oreo ön plana alınmıştır. Marka kendi bilinirliğini yükseltmek ve sosyal ağlarda Oreo’nun konuşulmasını sağlamak için yaptığı bu çalışmada başarı sağlamıştır.

PR çalışmasında herkes Oreo görselini kullanarak tasarladığı değişik görüntüleri ve resimleri paylaşıyordu. Örneğin ikiye kırılmış bir Oreo ve üzerine yerleştirilmiş bir köprü, Oreo ile yapılmış bir adam figürü gibi farklı içerikler sosyal ağlarda paylaşılıyordu. Bu şekilde her bir yeni yaratıcı paylaşımda kullanıcılar, Oreo’yu bir kez daha hatırlıyorlar. Bu da markanın kendi için sürekli bir reklam yaratmasını sağlıyor.