Hazır E-ticaret sitelerinde sıklıkla görülen SEO yanlışları, kopya içerik kullanımı, düşük performanslı sayfa uygulaması, zayıf içerikler, kötü dahil link, zayıf anlamsal yapı, yüksek bağlantı derinliği, yorum alanı eksikliği gibi problemleri kapsar. Hazır E-ticaret sitelerine sıklıkla karşılaşılan SEO hataları hakkında detaylı bilgileri ve neden oldukları olumsuzlukları alt başlıklardan öğrenebilirsiniz.
SEO Nedir ve Nasıl Yapılır? sorusunun cevabını öğrenmek için buraya tıklayın.
Aynı zamanda bu hataları giderdikten sonra E-Ticaret SEO rehberi ile E-ticaret SEO nasıl yapılırı görebileceğiniz içeriğimize gidebilirsiniz. O yazıya gitmek için tıklayın.
BURAYA TIKLA
➡️ Hata 1- Kopya İçerikler
Kopya içerik, E-ticaret sitelerinin hiçbir kopya içerik denetimi yapmadıkları takdirde sahip oldukları problemdir. E-ticaret sitenin hazır modellerinde kopya içerik sorunu ile karşılaşma olasılığı bulunur. Bu kapsamda hangi E-ticaret platformunun kullanıldığının bir önemi yoktur. Site üzerinde tarama yapıldığında kopya içerik tespit edilirse, bu durum E-ticaret sitesinin Google sıralamasında başarısız bir konumda yer aldığını gösterir. Diğer yandan teknik olarak sıkıntı bulunmayan bir sitenin neden arama işlemlerinde görünmediği merak ediliyorsa kopya içerik bu durumun sebebi olabilir. Site içinde kopya içerik varsa SEO konusunda ne kadar deneyimli olunduğunun herhangi bir önemi kalmaz. Çünkü uygulanan çalışmalardan bir sonuç almak mümkün olmaz.
➡️ Hata 2- Düşük Performanslı Sayfalar
Düşük performansta sayfalar, ek arama motoru trafiği almak için SEO çalışmalarından yararlanmayan, hazır E-ticaret sitelerinde ortaya çıkan bir problemdir. SEO çalışmaları kapsamında kullanıcı trafiği almaya özen gösterilmesi ile üstesinden gelinebilecek bu durum, sitenin Google aramalarında ilk sıralarda yer almasını engeller.
E-ticaret sitelerinde bulunan hazır içerikler tercih edildiği zaman rahatlıkla kaldırılabilirler. Bu kapsamda eski içerikleri kaldırmak ve yerlerine yeni SEO uyumlu içerikleri eklemek düşük performanslı sayfaları iyileştirmeye olanak sağlar. E-ticaret sitesinin stratejisine uygun şekilde ürün açıklama yazılarını ve ürün başlıklarını, Google’da en çok aratılan anahtar kelime seçeneklerine göre düzenlemek bu problemin çözülmesinde faydalı olur.
➡️ Hata 3 - Zayıf İçerik Sorunu
Zayıf içerik problemi, hazır bir E-ticaret sitesinden ürünler ve marka hakkında bilgi veren yazıların kalitesiz olması veya hiç bulunmamamsı halinde ortaya çıkar. Bu kapsamda kişi zayıf içerikleri sistemden kaldırmalıdır. Teknik SEO çalışmaları kapsamında anahtar kelime araştırmaları yapılarak yazılar bu kelimelere göre yeniden düzenlenmeli ve siteye koyulmalıdır. Diğer yandan zayıf içerik problemlerinde mevcut arama motorunun kaynağı olmayan sayfaları tamamen kaldırma, harici kaynaktan link elde edilemeyen sayfalar üzerindeki metinleri sayfa ile birlikte kaldırma adımları izlenir. Bu işlemler ardından yani bir düzen kurulması gerekir.
➡️ Hata 4 - Kötü Dahili Link Modeli
Kötü dahili link yapısı, hazır E-ticaret sitelerinde kullanıcıların sitede uzun süre gezinmelerini önleyen bir problemdir. Bu kapsamda siteye gelen kullanıcı akışı düşerken, kullanıcıların site içinde daha az gezmeleri sonucunda satış değerlerinde düşüş yaşanır.
E-ticaret sitelerinde fazlaca ürün seçeneği bulunur. Hazır bir E-ticaret sitesinde yer alan linkleri kullanarak belirli bir sayfaya ve ürene direk olarak erişim her zaman sağlanamaz. Bu model belirli E-ticaret sitelerinde yoktur. İstediği ürüne ve bilgiye sekmelerden ve linklerden bir türlü erişim sağlamayan kullanıcı ise siteden en kısa sürede çıkış yapar. Bu problemin giderilmesi için sitenin kötü link mimarisi düzeltilmelidir. Bu işlem ile daha sağlıklı bir performans elde edilir.
➡️ Hata 5 - Zayıf Anlamsal Yapı
Güçsüz anlamsal yapı, bir E-ticaret sitesinde site içi organizasyonun düzgün olmadığı anlarda ortaya çıkar. Hazır E-ticaret sitelerinde sıklıkla karşılaşılan SEO hataları arasındaki zayıf anlamasal yapı sebebi ile site gezinti öğeleri, dahili link, dosya yapıları, sistematik düzende işleyemez. Böyle bir durum karşısında ise site içi işleyişte düzen sağlanamaz.
➡️ Hata 6 - Yüksek Bağlantı Derinliği
Aşırı bağlantı derinliği, E-ticaret sitelerinde sıkça rastlana ve kullanıcının ana sayfa üzerinden bir yere ulaşabilmek için çok tıklama yapmasına sebep olan bir hatadır. Bu hata sekmelerin oluşturulma aşamasında yapılmıştır. Bir sekme veya link üzerinden birine ve sonra diğerine ilerleyen yol kullanıcıyı sıkar.
Diğer yandan bu gibi bir sistemin Google tarafından anlaşılması zordur. Bir noktadan diğer bir noktaya çok fazla link çıkışı olan E-ticaret siteleri arama motorlarının işini zorlaştırdıkları için sıralamalarda alt noktalara düşerler. Arama motorları site sayfalarını anlamak için normalin üzerinde kaynak tüketmek zorunda kalır. Durumun düzeltilebilmesi için hem tasarım anlamında hem de SEO kapsamında destek alınmalıdır.
BURAYA TIKLA
➡️ Hata 7 - Önceliksiz Sayfalar
Önceliği olmayan sayfalar, hazır E-ticaret sitelerinde bazı sayfalarda fazla link bulunması halinde ortaya çıkan ve site içinde ön plana çıkarılmak istenilen sayfanın belirlenememesine yol açan hatadır. Bir sayfa üzerinde çok link varda bu durumda sitenin otoriter sayfası ne çıkamaz. Öne çıkamayan önemli sayfalar ise Google tarafından fark edilemez ve tanınamaz. Site bu gibi bir durumda arama motorunda düşük seviyelerde görüntülenir. Yüksek miktarda otorite kaybı yaşayan sayfaların ise hem tarsım hem de SEO açısından destek almaları gerekir.
➡️ Hata 8 - Blog Bölümüne Yer Vermeme
Blog bölümünü kullanmama, hazır E-ticaret sitelerinde ortaya çıkabilen ve ziyaretçi trafiğinin düşmesine yol açan hatadır. Bir E-ticaret sitesinde eğer blog bölümü yoksa, SEO uyumlu makaleler de yok demektir. Bu kapsamda anahtar kelimelerin gücünden yararlanılarak, Goog’da üst sıralara ulaşılamaz.
Performans açısından kaliteli ve sıralamada üst noktaya ulaşabilecek bir sitede ürünler hakkında bilgi veren içerikler, ürünlerin kullanım alanları, üretim süreçlerini anlatan makaleler, marka imajı ile ilgili bilgiler, ürün tercihi hakkında kullanıcıya yön verecek tavsiyeler yer alır. Tüm bunlar ise blog bölümünde ele alınırlar. Hazır sitelerin belli bir bölümünde olmayan bu alan sebebi ile kullanıcıların burada keyifli bilgiler almaları sağlamazken, anahtar kelime kullanımı site içinde yapılamaz.
➡️ Hata 9 - Yorum Alanı Eksikliği
Yorum alanı olmaması, hazır E-ticaret sitelerinde kullanıcı deneyimlerinin görüntülenememesine yol açan hatadır. Belirli hazır modellerde ürünlerin altından kullanıcı yorumu bölümü bulunmaz. Bu ise markanın müşterilerine yeterli güveni verememesine sebep olur. Marka ürünlerine yapılan yorumları göstermekten kaçınıyormuş gibi gözükür. Yapılan araştırmalara göre potansiyel müşterilerin %77’si bir ürünü satın almadan önce yorumlar bölümüne bakıyor. Bu kapsamda bölümün sitede bulunmaması ise satış grafiğini ve sitenin trafik değerini düşürüyor. Kişi yorum bölümünü görmediğinde satın alma kararından vazgeçebilir.
➡️ Hata 10 - Anahtar Kelime Kullanımına Yer Vermeme
Anahtar kelime kullanmamak, hazır E-ticaret sitesi modellerinde yapılan ve sitenin arama motorunda alt noktalara düşmesine neden olan hatadır. Sitede ürünler ile ilgili kullanılabilecek anahtar kelimeler yer almalıdır. Bu işlem için ise SEO uyumlu ürün açıklamalarının sitede olması gerekir. Hazır modellerde olmayan bu açıklama alanları, SEO hizmetleri kapsamında eklenirler. Eğer sitede anahtar kelime kullanımı yoksa SERP sonuçlarından olumsuz koşullar ile karşılaşılır. Diğr siteler ile rekabet edilemezken, siteye yeterli oranda kullanıcı trafiği çekilemez.
BURAYA TIKLA
➡️ Hata 11 - Eksik Ürün Açıklamaları
Olmayan ürün açıklamaları, hazır E-ticaret sitelerinde sıklıkla karşılaşılan SEO hatalarından biridir. SEO uyumlu bir sitede ürünlerin kapsamlı açıklamaları görsellerinin altında belirli bir özet halinde blog bölümünde ise geniş şekilde yer alır. Açıklamasız hazır siteler Google aramalarında üst sıralarda görüntülenemezler. Diğer yanda siteye erişen bir müşteri ürün hakkında detaylı bilgiyi satın alma işleminden önce almak ister. Ürüne ait bilgileri görememesi sebebi ile ürünün ona uygunluğu hakkında karar veremeyerek, alımdan vazgeçebilir. Hazır E-ticaret sitelerinde sıklıkla karşılaşılan SEO hataları arasından eksik ürün açıklaması, satışları olumsuz yönde etkileyecek, siteye daha az kullanıcı ziyaret için gelecektir.
➡️ Hata 12 - Site Hızı ve Kullanıcı Deneyimi
Çoğu e-ticaret yapısı kendi içerisinde çeşitli performans özelliklerine sahip olsa da sadece bunların kullanılması genelde yeterli olmayabiliyor. Kullanılan yazılımın kendisi bile başlı başına eski teknolojilerden oluşan yavaş bir e-ticaret sitesi açmanıza neden olabilir.
Bu yüzden bir SEO kriteri olan Core Web Vitals skorlarınızı yükseltmeye çalışmasınız. Bu konuyla ilgili hazırladığımız yazıya gitmek için:
Core Web Vitals ile ilgili rehberimizi okumak için buraya tıklayın.
BURAYA TIKLA