Marka adınızda ilk sıraya gelebilirsiniz ama sektör kelimelerinde ilk sıralar gerçekten çok zor olabilir. Örneğin SEO kelimesinde ilk sayfaya gelebilmiş bir SEO ajansı başarısını kanıtlamış bir ajanstır. Eğer kendisini bu kelimede iyi temsil ediyorsa diğer kelimeleri yapmakta pek zorlanmaz. Dünyada en çok rekabet edilen kelime SEO olabilir, bunun sebebi ise tüm SEO ajansları varıyla, yokuyla bu kelimeye çalışıyor.

Bu yazıda da Google'da ilk sayfaya çıkmak için 10 taktikten bahsedeceğiz. İlk sayfaya çıkmak zaman istese de, sitenizi optimize ederek tüm bu süreci hızlandırabilirsiniz.

Google SEO Nasıl Yapılır?

H Etiketlerini İyi Ayarlayın

Google H etiketlerinin kritik bir etkisi olmadığını söylemişti ancak yıllardır gözlemlediğimiz şey bu değil. H etiketleri sitenizin ne hakkında olduğunu anlatmaya yarayan etiketlerdir. Metin olarak geçene anahtar kelimeler ne kadadar önemli olsa da H etiketleri daha az kullanıldığı için bunlar daha önemli. Sıralama olarak H1 > ana kelimeniz, H2 > alt kelimeler, H3 > alt kelimelerin alt kelimeleri olarak ayarlanabilir.

Anahtar Kelime Yoğunluğuna Dikkat Edin

Anahtar kelime yoğunluğuyla ilgili kesin bir yüzde olmasa da %2-%3,5 anahtar kelime yoğunluğu yeterli oluyor. Ancak bu yoğunluğa ulaşmak için kullanıcıların sevmeyeceği içerikler yazmak ters tepecektir. Anahtar kelimeyle yazılan içerikler 5 sene önceki Google'a etki ediyordu. O zamandan bu zamana Google çok değişti.

Semantik İçeriğin Ne Olduğunu Anlayın

Google'ın yaptığı son algoritma güncellemeleri site içeriklerinin analiz edilme şeklini değiştirdi. Önceden doğru miktarda anahtar kelime kullanımı + backlink ile çok rahat ilk sıraya gelebiliyordunuz, şimdiyse bu değişti ve anlamsal içerik indeksi başladı. Google içeriklerinizi bir insan gibi okumaya çok yaklaştı. Hala manipüle edilebiliyor olsa da eski spam teknikleri şu an işlevsiz.

Yazılarınızda ilgili kelimeleri bulundurmak o kelimelerde de sıralama almanızı sağlayacaktır ve o kelimelerden gelen trafik ana kelimenizdeki sıralamanızı güçlendirecektir.

LSI Kelime Nedir? Semantik İçerik Nedir? ile ilgili yazımızı okumak için tıklayın.

Yeni güncellemeyle birlikte Google "insanlar bunları da aradı" şeklinde konu başlıkları veriyor.

insanlar bunu da arıyor

Açılış Hızınızı Optimize Edin

Bu soruları H etiketiyle başlıklar olarak kullanırsanız çok büyük faydası olacaktır, çünkü "SEO nedir?" kelimesinde sıralamada olmayan yazınızda olan bu başlıklardan bir tanesi burada yer alabilir.

Google kullanıcı deneyimine verdiği önemi geçen güncellemelerde sıkça gösterdi, site açılış hızı da bu kriterlerden biri. Pagespeed Insights sitesinden sitenizin hız skorunu, hataları ve çözümlerini görebilirsiniz.

pagespeed insights optimizasyonu
Caption

Gerçek hayat örneği: Amazon.com'un daha öncesinde yaptığı bir incelemeye göre 1 saniye geç açılan site onlara 1.6 milyar dolar zarar verebilirmiş. Eğer e-ticaret sitesiyseniz veya ürünlerinizin yer aldığı bir firma siteniz varsa, her saniye potansiyel müşteriyi uzaklaştıracaktır. Aynı şey blogunuz varsa da geçerli.

Önemli Web Verileri (Core Web Vitals) Optimizasyonu

Bu yazı 2021 için tekrar güncellendiği için Pagespeed Insights optimizasyonunu yazmak yeterli kalmayacak. 2021 itibariyle Web.Dev (Core Web Vitals) skorunun etkisi çok daha fazla. Bu yüzden sitenizi bunun için optimize etmek çok daha önemli. Pagespeed skoru zaten Web.Dev raporu içerisinde yer alıyor.

core web vitals optimizasyonu web.dev

Core Web Vitals dediğimiz şey aslında mavi işaretli olanlar. Bu veriler Search Console üzerinde hata olarak gözükebiliyor, bunların düzeltilmesi çok önemli hem hız hem de kullanıcı deneyimi olarak önemli.

  1. LCP dediğimiz şey, en büyük metin ve görüntünün oluşturulma süresidir, bu daha çok hızla ilgili bir veridir.
  2. CLP ise, kümülatif düzen kayması demektir ve sitenin tamamı yüklenene kadar sayfada oluşan kaymayı belirtir. Bu kullanıcı deneyimi ile ilgilidir.

Core Web Vitals ile ilgili rehberimizi okumak için buraya tıklayın.

Mobil Uyumluluk Meselesi

Sitenize gelen ziyaretçilerin teknoloji verilerini hiç incelediniz mi? Uzun bir süredir mobil cihazlar azınlık olmaktan çıktı ve şu an dominant olma yolunda ilerliyor. Arama motorları da algoritmalarını buna göre güncelliyor. Eğer her şeyi yapıp sıralamada neden gerilediğinizi bilmiyorsanız ilk kontrol etmeniz gereken şey sitenizin mobil uyumluluğudur. Şanslısınız ki Google bizlere Mobil Uyumluluk Testi diye bir şey sunuyor.

Mobil uyumluluk meselesinin ciddiyetini biraz daha anlamamız lazım. Optinmonster sitesinin yaptığı bir araştırmaya göre mobil trafik %6 oranında yükselmiş, tekil ziyaretçinin yaptığı oturum başına sayfa görüntülenmesi %12 oranında artmış ve mobil hemen çıkma oranı %9 oranında azalmış.

mobil kullanım istatistikleri

Alan Adı Yaşı, Otoritesi

Alan adı yaşı gerçekten SEO faktörleri adına önemli bir kriter. Google'ın uzun süre buralarda olan ve uzun süreler boyunca burada olacak sitelere karşı bir sempatisi olduğu doğru. Eğer 5 yıllık bir domain sahibiyseniz ve projenizde ciddiyseniz onu 10 yıl daha uzatmak sizin için çok faydalı olacaktır ancak olay sitenin aktif bir şekilde yayın yaptığı süre. Kısacası 5 yaşında ama son 1 yıldır kullanılan bir domainin yaşını 5 olarak düşünmek pek mantıklı değil.

site yaşının seoya etkisi

Alan adı otoritesi birçok şeyi ifade edebilir. Daha önceden bu Google'ın kendi değerlendirmesi olan Pagerank'tı. Şimdiyse Moz DA-PA değerleri Ahrefs UR-DR değerleri gibi birçok değer ortaya çıktı. Hangisi doğru hangisi yanlış bilemeyiz ancak çoğu zaman güvenilir olan bu değerler alan adı otoritenizi aşağı yukarı gösterebilir. Genel olarak bu değerler backlink sayısı, backlink veren sitelerin otoritesi, organik arama sonucunuz, trafiğiniz gibi kriterlere göre belirleniyor. O yüzden çoğu zaman referans alınabilecek değerlerdir.

Site İçi ve Site Dışı Linkler

Başka sitelere link vermek kötü gözükse de doğru yapıldığında iyi etkileri olan bir işlemdir. Eğer sizden yüksek otoriteli bir siteye link verirseniz, arama motoru robotlarına sayfayı tanıtırken kolaylık sağlamış olursunuz çünkü eğer SEO ile ilgili bir site uzun zamandır oradaysa Google o sitenin ne hakkında olduğunu çoktan kavramıştır. Siz de bu siteye referans olarak link verirseniz, Google'a şunu söylemiş olursunuz "bak sen bu siteyi 1 yıldır biliyorsun, kullanıcılar buraya hangi kelimelerle girdi haberin var, ben de bu siteyi sayfamda geçirdim, bu sitenin içeriği benim sitemdeki içerikle alakalı".

Site içi linkleme, sayfa otoritelerini belirlerken çok önemli bir yere sahiptir. Örneğin anasayfanızdan alt sayfanıza vereceğiniz link, o sayfanızın anasayfanın değerine yaklaşmasını sağlayacaktır. Aldığınız backlinkler dolaylı olarak onlara da etki edecektir.

Sosyal Medyanın Önemi

Sosyal medya trafiği doğrudan SEO'ya etki etmese de sosyal medyanızın güçlü olması site otoritenizi etkileyecektir bu da sıralamalarınıza olumlu yönde etki eder. Fakat burada bot takipçi veya bot beğeniden bahsetmiyoruz. Etkileşimi yüksek bir sayfanın etkisinden bahsediyoruz. Bu etki bazen o kadar güçlü oluyor ki zorlu kelimelerde bile Facebook sayfaları sıralamaya girebiliyor.

Kullanıcıları yorum yapmaya teşvik edecek paylaşımlar yaparak istenilen etkileşimi yakalayabilirsiniz. SEO çalışmanızın sosyal medya kısmını bu şekilde halledebilirsiniz. İyi etkileşimli sayfalar size fayda sağlayacaktır.

Google My Business: Lokal SEO meselesi

Bir blog olsanız dahi GMB'ye sitenizi ekleyerek bunun faydasını görebilirsiniz. Google son güncellemeleri ile markaları daha da öne çıkarmaya başladı. Bunun sebebi para harcayan kullanıcılar, marka sahipleri. Google'ın en büyük gelir kaynağı Google Ads. Bu yüzden bu servisi öne çıkarabildiği kadar öne çıkarmaya çalışması gayet normal. Bunu da marka değerine yönelik sıralama güncellemeleri yaparak çözüyor.

google benim işletmem lokal seo

Kapanış

Aslında işin özü tamamen kullanıcıların rahat edebileceği, kullanıcıların faydasının gözetildiği siteler hazırlamak. Google'ın son güncellemeleri buna yönelik yapılıyor. Spam içeriği önlemek için içerikleri anlayabilen bir crawler yapıyorlar, kullanıcılar doğru bilgiye ulaşabilsin, dolandırılmasın diye marka değerini öne çıkarıyorlar.

Sitenizi bunlara dikkat ederek oluşturursanız backlink almadan kısa sürede iyi yerlere gelirsiniz, eğer ilerlemeyi bırakırsanız o zaman backlink mecburi olacaktır.

Bu içeriği paylaş