Çeşitli ölçüm tekniklerine göre ölçümlenebilen Google Ads ilişkilendirme modelleri, özellikle dönüşümler, satışlar, gelir, gösterimler, tıklama oranları ve daha pek çok farklı kriterde analiz yapılmasını sağlamaktadır.

✳️ Google Ads İlişkilendirme Modeli Nedir?

Google Ads ilişkilendirme seçenekleri, satış ve dönüşüm kredisinin, dönüşüm yollarında belirlenen temas noktalarına nasıl konumlandırılacağını belirleyen bir dizi kullar modeli olarak tanımlanmaktadır. Bir başka deyişle anlatmak gerekirse, Google Ads ilişkilendirme modellemesi analizi yaparak, satış – dönüşüm oranlarında hangi kanalın veya hangi anahtar kelimenin belirleyici olacağını bildirebilirsiniz. İlişkilendirme modellemesi, belirli bir potansiyel müşteriyi dönüşüme katmada hangi kanalların en önemli görevi üstleneceği veya üstlendiği hakkında çok önemli verilere ulaşılmasını sağlamaktadır.

Google Ads ilişkilendirme modellendirmesi yaparak, internet kullanıcılarının Google platformundaki reklamlarınıza nasıl, ne zaman ve neden dönüşüm sağladığını daha iyi anlamanıza ve böylelikle Google Ads reklam stratejinizin başarılı olup olmadığı hakkında önemli bilgilere ulaşmanızda önemli avantajlardan yararlanabilirsiniz. Eğer firmanız için yanlış Google Ads reklam stratejisi yaparak, yanlış ilişkilendirme modellemesi seçmeniz durumunda, bir sonraki reklam kampanyası başarısını tamamen olumsuz etkileyebilirsiniz. Google Ads ilişkilendirme modellemesi ile hedeflenen amaç ve avantajlar şunlardır:

  • ✅ İlişkilendirme modeli, hangi kanalların firma hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olduğunu bulmak
  • ✅ Başarı için adım taşları sağlamak
  • ✅ Kullanıcıların izlediği yolları anlayıp, firma karlılığını artırmak
  • ✅ Reklam stratejileri ve kampanyaları için harcanan maliyetleri azaltmak
  • ✅ Firma performansını artırmak

✳️ Google Ads İlişkilendirme Modelleri

➡️ Son Tıklama Modeli

Google Ads ilişkilendirme modellerinde son tıklama seçeneği, mevcut durumda Google Ads üzerinde varsayılan model olarak bilinmektedir. Son tıklama ilişkilendirme modeli, dönüşüm etkinliğinden önce, ilişkilendirme kredisinin tamamını kapsamaktadır. Dolayısıyla Google Ads platform üzerinde bir reklam kampanyası oluştururken, eğer ilişkilendirme ayarlarını hiç değiştirmediyseniz, bu model varsayılan olduğu için her zaman son tıklama ilişkilendirme modelini kullanırsınız.

Örnek olarak aynı kişiye 10 ayrı reklam yayınlamış olsanız dahi firmanızda, görüntülü reklamcılık yeniden pazarlama kampanyanıza dahil olmuşsa, bu durumda görüntülü reklam satış kredisini almaktadır. Google Ads üzerinden son tıklama ilişkilendirme modelinde adımlar şu şekildedir:

  • İnternet kullanıcısı markasız arama yöntemi ile firmanızı bulur.
  • Sosyal medya üzerinde paylaştığınız blogu görüntüler.
  • Markasız arama yoluyla sizi tekrar bulur.
  • Doğrudan URL’nizi tarayıcısına yazar ve dönüşüm yapar.

Dolayısıyla insanlar hazır olduğunda, bir başka değişle kullanıcılar için sağlam bir marka bilinirliği oluşturduğunuzda, dönüşüm kendiliğinden gerçekleşmektedir. Bu kişilerin firmanızın bağlantısını doğrudan yazması ve dönüşümleri tamamlanmış olmaktadır. Yine de Google Ads son tıklama modelinin firmalar için çok faydalı olduğunu söylemek pek mümkün değildir. Son tıklama modeli ile sosyal paylaşımlar ve reklam kampanyaları gibi faaliyetlerin internet kullanıcıları tarafından özümsendiği gösterilir. Bu durum, kanallardaki bütçenin hızla azalmasına ve buna karşılık daha az dönüşüm yapılmasına neden olabilmektedir.

➡️ İlk Tıklama Modeli

Google Ads ilk tıklama modeli ilişkilendirme seçenekleri arasında, firmanızın web sitesine ilk trafik çeken kanala veya anahtar kredi verme prensibi yer almaktadır. Bir örnek ile açıklamak gerekirse, firmanızın sektöründe bir anahtar kelime hedefleyen arama ağı kampanyası yürüttüğünüzü ele alalım. Bir tıklama oluşturursunuz ancak internet kullanıcısı bugün sizden satın almamaya karar verince, yeniden arama yolu ile kendisine bir yeniden pazarlama reklamlı yayınlar ve başka bir tıklama elde edersiniz. Google Ads ilişkilendirme ilk tıklama modeli sayesinde, firmanızın verilerinde ve analizlerinde etkileşimde bulundukları ilk anahtar kelimeye verilen krediyi kolaylıkla görüntüleyebilirsiniz.

Bu modelde ilk tıklama, internet kullanıcılarının dikkatini çekmesine rağmen temelde işe yaramamaktadır. Çünkü dönüşüm elde etmek için birden fazla anahtar kelime gerekiyorsa, tıklamayı yönlendiren ilk anahtar kelimenin yüksek performanslı olmadığı ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla, anahtar kelimenin büyük dönüşüm oranları sağladığını gösteren verileri baz almak çok doğru bir işlem olmamaktadır.

➡️ Doğrusal Model

Google Ads doğrusal ilişkilendirme modeli, krediyi bir internet kullanıcısının dönüşüm gerçekleştirmeden önce aldığı her etkileşime eşit olarak dağıtması prensibine dayanmaktadır. Örnek olarak, dönüşüm hunisi tıklamaların üst kısmına arama yolu ile yeniden pazarlama yapmaya odaklanan çok düzeyli bir kampanya yürütmeniz halinde, elde edeceğiniz geri dönüşüm raporunda üç aşamaya da eşit kredi verilmektedir. Google Ads ilişkilendirme doğrusal modelde, huninin altındaki grafiği hedeflemek için kısa kapsamlı reklam kampanyaları yerine mutlaka uzun soluklu kampanyaların tercih edilmesi gerekmektedir.

Google Ads reklam kampanyalarında kullanılan doğrusal modelleme, hangi kanalların ve anahtar kelimelerin firmanızın reklam stratejisinde dönüşüm elde edebilmeniz için işe yarayıp, hangi kanalların işe yaramadığı hakkında kapsamlı ve başarılı fikirler elde etmenizi sağlamaktadır. Bir internet kullanıcısı bu modelde, reklamınızı veya anahtar kelimenizi tıklamaz ise kredi alamaz. Aynı şekilde hedef kitlenizi doğrudan geniş organik arama terimlerinden dönüştürmeye yönlendiren karmaşık denilebilecek reklam kampanyaları uygulamaya geçiriyorsanız, bu durumda Google Ads doğrusal ilişkilendirme modeli sizin firmanız için en doğru seçim olarak gözükmektedir.

➡️ Zamanla Değer Kaybı Modeli

Google Ads zamanla değer kaybı ilişkilendirme modeli, son bir dönüşüme daha yakın olan işlemlere en fazla krediyi veren modellerin başında gelmektedir. Bu özelliği sayesinde internet kullanıcıları dönüştürmek için 7 ile 13 tıklama yapmış ise ve bu tıklamalar aylar arasında yayılım gösterdiyse, en fazla krediyi sadece son tıklamalar alacaktır. Firmanızın kampanyaları uzun ve karmaşık olarak görüşüyorsa Google Ads ilişkilendirme modelleri arasında zamanla değer kaybı modeli en doğru sonuçlara ulaşmanızı sağlamaktadır.

Bu içeriği paylaş