Bununla birlikte Google, sürekli ve sürekli SERP özellikleri hayatımıza katıyor. Bunları anımsamanız için birkaç tane SERP özelliği olarak aşağıdakiler verilebilir:

  1. Featured Snippets
  2. Haritalar
  3. Haberler
  4. İlgili Sorular
  5. Alışveriş Sonuçları

Hal böyle olunca “Google neden bunu yapıyor?” diye düşünmemek zorlaşıyor. Bunun sebebi Google artık bir arama motoru olmak istemiyor. Google bir hayat koçu, cevap motoru olmak istiyor. Kullanıcısına almak istediği kısa bir bilgi için bir internet sitesine girerek vakit kaybettirmek istemiyor. Kullanıcının aradığı şeyi, onu en iyi sunan internet sitesinden alıp direkt ana sayfasında göstermek istiyor.

Yukarıdaki fotoğraftaki SERP özelliği bir Featured Snippets örneğidir.

Featured Snippets, kullanıcıların yaptığı aramada Google’ın en üst kısımda (sıfırıncı sıra veya position zero) gözüken arama sonucudur. Knowledge Graph çekirdeğinde olmayan sonuçlarda, o aramaya en uygun sonucu sağlayan siteden sonucu çekerek öne çıkan snippet alanına ekler. Featured Snippets herhangi bir yapısal veri işaretlemesiyle bağlantılı değildir. (Kaynak: John Mueller)

🌟 Sıfırıncı Sıra (Position Zero) Nedir?

Sıfırıncı sıra (position zero), SEO ve dijital pazarlama sektöründe featured snippets’in olduğu alana verilen addır. Sıfırıncı sıra denilmesinin sebebi ise bu alanın organik arama sonuçlarından önce gözükmesidir. Normal organik arama sonuçlarını sayarken 1-2-3 diye giderken, featured snippets 1. sıradaki sonuçtan önce olduğu için 0. sıra denir.

Featured Snippets birden fazla şekilde gözlemlenir.

paragraf featured snippet

En sık karşılaştığımız featured snippet türüdür. Google sorulan bir sorunun cevabını en iyi bulduğu sonuçtan çekerek bu alana ekler.

Bu snippet birçok SEO uzmanına göre tıklama oranını (Click-through rate) düşürmektedir. Bu kısmen doğru kısmen yanlıştır. İlk sayfanın sonunda olup featured snippet’e çıkarsanız CTR oranınız yükselebilir. Hatta, ilk 3 sırada olsanız bile kullanıcıya gerekli bilgiyi hemen sağladığınız için onların ilgisini çekip, gözüken linke tıklama oranları artabilir.

Bu türdeki öne çıkan snippetlerde yer alan kalıplardaki soru ekleri:

  • Nedir?
  • Kimdir?
  • Neden?

Not: Son güncellemelerle birlikte, bir site featured snippets’te yer alıyorsa, organik arama sonuçlarında yer alamıyor.

numaralı liste featured snippets

Bu türdeki öne çıkan snippetler, sorduğumuz sorunun cevabının sırasıyla yapılması gerektiğinde karşımıza çıkar. Bu türde snippet’te çıkmak istiyorsak, yazdığımız içerikte, sorunun cevabını “Numaralı liste” olarak yazmamız gerekir.

Bu türdeki öne çıkan snippetlerde yer alan kalıplardaki ekler:

  • Tarifi
  • Nasıl yapılır?
  • Nasıl yaparım?
  • Sırasıyla
madde işaretli featured snippets

TTK başlarına sayılar koysa da Google bunu HTML olarak görmediği için doğru mikro-data işaretlemesini anlayamamış, fakat Atatürk ilkelerinde herhangi bir sıralama olmadığı için, bunu madde işaretli liste olarak featured snippet’e koymuş.

Bu snippetler bazen Google’ın azizliğine uğrayarak sıralı olan, madde işaretli oluyor; madde işaretli olan sıralı oluyor. Bu tür durumlarda yapılabilecek bir şey olmuyor. Tamamen Google’ın NLP (Natural Language Process) algoritmasıyla alakalı bir durum.

Madde işaretli snippetlerde yer alan sonuçlar aşağıdakiler olabilir:

  • En iyi X listelerinde
  • Sıralı listelerde
  • Sırasız listelerde
  • Özellik listelerinde
madde işaretli featured snippets 2

Bu tarz snippetler en faydalı snippetler arasında girebilirler. Kredi oranları, faiz oranları, ürün fiyatları, karşılaştırma gibi veri girişi gerektiren yerlerde çok rahat kullanılabilirler.

tablo featured snippets

Tablo featured snippetler genelde şu şekillerde gözükür:

  • Listeler
  • Veri
  • Oran
  • Fiyatlandırma
  • Karşılaştırma
youtube videosu featured snippets
kaynak: https://searchenginejournal.com/featured-snippets-types/219907/

Daha çok nasıl yapılır tarzı, kullanıcıların okumaktan ziyade izleyerek uygulamalı öğrenebileceği aramalarda karşımıza çıkan bu snippette, Google direkt olarak YouTube videosundan, aramayla ilgili dakika aralığını kullanıcıya sunuyor.

  • Featured Snippets'i siz oluşturamazsınız: Google featured snippetleri tamamen kendi inisiyatifinde oluşturur. Google harici kimse, bir arama sonucunu featured snippet’e dönüştüremez.
  • Başkalarının Featured Snippets alanını ele geçirebilirsiniz: Eğer verdiğiniz bilgi karşı taraftan daha iyi olursa, X arama sonucunda yer alan A sitesinin featured snippet’ini siz ele geçirebilirsiniz.
  • İlk sayfada sıralama almanız gerekiyor*: Bu tartışmalı bir bilgi olsa da Ahrefs’in analiz ettiği 2 milyon featured snippet sonucu ilk sayfadaki sitelerden geliyor. Kesin bir bilgi olmasa da ilk sayfada olmayan sitelerin featured snippet’i tetiklemediği düşünülüyor. Çok zor ama imkansız olmayabilir.
  • Dil bilgisi kurallarına uyulmalı: Featured snippet’te yer alan içeriğin dil bilgisi kurallarına uyması gereklidir. Kullanıcının anlayamayacağı içeriği Google featured snippet’e çıkartmaz.
  • Formatlamanın doğru yapılması: Featured snippet türleri kısmında bahsettiğimiz türlere uygun formatlama yapılması gerekir. Tablo olacak yerde, paragraf şeklinde hazırlayacağınız içeriğin snippet’e çıkmaması gayet normaldir.

Bu sorunun cevabı SEO uzmanları arasında çok fazla tartışmaya yol açıyor. Kısaca cevap verecek olursak hem yararlı hem de zararlı.

❌ Zararlı çünkü,

Featured snippets, kullanıcıya aradığı şeyin cevabını siteye girmesine gerek kalmadan veriyor.

Bu kullanıcılar sitenize girmiyorsa, site içi gezinmenizi artırmıyorlar, reklamlarınıza tıklamıyorlar, diğer yazılarınızı okumuyorlar. Aslında tamamen faydasız kullanıcılar.

✅ Yararlı çünkü,

Eğer snippet’te yer alıyorsanız, ilk sayfadaki en önemli yerdesiniz demektir. Otoritenizi, marka bilinirliğinizi artırır.

Bu tartışma uzar ve gider. Bu yüzden hem faydalıdır hem de zararlıdır diyerek tartışmaya açık bir şekilde yorumu size bırakıyoruz.

Eğer SEMrush üyeliğiniz veya Ahrefs üyeliğiniz yoksa bunu görmek için tamamen manuel bir arama yapmanız gerekecektir. Search Console’da, Performans kısmına girerek en çok görüntülenme alan kelimelerinize bakarak, tarayacağınız sonuçların büyük kısmını eleyebilirsiniz.

Biz bu anlatımda SEMrush kullanacağız.

➡️ Adım 1: Domain alanına sitemizin adresini yazarak soldaki aşağı açılır seçim kutusundan Organic Research seçiyoruz. Sonrasında istediğimiz ülkeyi seçiyoruz, bizim durumumuzda bu Türkiye.

Türkiye’yi seçtikten sonra sekmeli alandan Positions sekmesini seçiyoruz.

semrush ile featured snippets nasıl bulunur - 1

➡️ Adım 2: Sonrasında SERP features kısmından, Domain Ranks yazan yerden Featured Snippet’i seçiyoruz.

Not: Bu alandan tüm SERP özelliklerini görebilirsiniz. FAQ olan yerleri vs. görebilirsiniz.

“FAQ Schema Nasıl Yapılır?” yazımızı okumak için tıklayın.

semrush ile featured snippets nasıl bulunur - 2

➡️ Adım 3: Aşağıya inip tablodan hangi kelimenin hangi URL’den hangi sırada görebilir. Bu listede göreceğiniz her kelime featured snippets’te olmayabilir. Google sonuçları güncellese de SEMrush o zaman diliminde güncellememiş olabilir. “Bipolar bozukluk nedir” araması için Google organik aramaları kontrol ettiğimiz zaman Hürriyet’in öne çıkan snippet’te yer aldığını görebiliyoruz.

semrush ile featured snippets nasıl bulunur - 3
semrush ile featured snippets nasıl bulunur - 4

Bu kadar anlattıktan sonra “featured snippets nasıl yapılır?” sorusunun cevabını artık almaya hazırsınız. Her şeyden önce analiz işlemini yapmamız gerekiyor.

Bu analizi yapmamızdaki en büyük sebep, featured snippets’e çıkma ihtimalinizin en yüksek olduğu sayfaları ve içerikleri bulmak.

➡️ Adım 1: Domain alanına sitemizin adresini yazarak soldaki aşağı açılır seçim kutusundan Organic Research seçiyoruz. Sonrasında istediğimiz ülkeyi seçiyoruz, bizim durumumuzda bu Türkiye.

semrush ile featured snippets nasıl bulunur - 6

Türkiye’yi seçtikten sonra sekmeli alandan Positions sekmesini seçiyoruz.

➡️ Adım 2: Positions kısmından 0-10 seçip SERP features kısmından On SERP’ü seçip Featured Snippet’i seçiyoruz.

semrush ile featured snippets nasıl bulunur - 7

➡️ Adım 3: Daha sonra aşağı inerek tabloya geliyoruz. Bu tabloda Positions yazısına bir kere basıyoruz. Böylece ilk sayfada yer alan fakat featured snippets'te yer almayan içeriklerimizi buluyoruz.

semrush ile featured snippets nasıl bulunur - 8

Bu yaptığımız işlemler featured snippets’i dolu olan ancak bizim rakibimizin yerini en kolay alabileceğimiz içerikleri keşfetmek ve analiz etmek üzerineydi.

Şimdi sıra rakibin yerini ele geçirmekte.

Bu aslında gözüktüğü kadar kolay bir işlem değil. Her şeyden önce ilk sayfaya gelmeniz gerekiyor ki featured snippet’i tetikleyin.

İlk sayfaya nasıl gelirim diyorsanız bu içeriğimize bir göz atabilirsiniz: Google İlk Sayfa Nasıl Yapılır?

Eğer ilk sayfaya geldiyseniz yapmanız gereken işlem biraz daha basit.

Adım adım rakibinizin featured snippets’ini nasıl ele geçirebileceğinizi anlatalım.

➡️ 1. Adım: Arama Kalıbını Bulmak

Ele geçirmeyi hedeflediğiniz kelimeleri manuel olarak Google’da aratın.

Arama kalbını anlamak için featured snippette yer alan başlığı inceleyin.

featured snippets nasıl çalınır

Featured snippet burada “nedir” kalıbıyla ortaya çıkmış.

➡️ 2. Adım: Eşit İçerik Oluşturmak

Eşit içerik oluşturmak derken aynısını yazmamalısınız. Eşit derken eğer 30 kelime kullanmışsa snippet’te sizin en az 30 yazmanız gerekir.

Featured Snippets için ideal kelime aralığı olarak 40-52 tavsiye ediliyor.

İkinci dikkat etmeniz gereken şey de Featured Snippet türünü aynı yapmak. Eğer rakibiniz paragraf türünde snippet’te yer alıyorsa sizin maddeli olarak hazırlamamanız gerekir. Eğer her şeyi yapıp hala snipet’ye yer alamıyorsanız onu son çare olarak deneyebilirsiniz.

➡️ 3. Adım: Daha İyisi Olmak

Eşit olmanız gerektiğini söyledik fakat onlardan daha iyi olmalısınız ki Google sizi onların yerine geçirsin. Bunu yaparken birçok şekilde yapabilirsiniz. Birkaç adet taktik verelim.

  • 🌟 Taktik #1 - Daha iyi bir başlık kullanın: Örneğimizi “bipolar bozukluk nedir”den devam ettirelim. Bundan daha iyi bir başlık olarak “bipolar bozukluk nedir? geçici midir?” gibi daha kapsayıcı bir başlığı kullanmak olabilir, daha fazla anahtar kelime kullanmak olabilir.
  • 🌟 Taktik #2 - Eş anlamlı kelimeleri kullanın: Eş anlamlı kelimeleri kullanmak içeriğinizin daha iyi taranmasında ve anlanmasında yardımcı olacaktır. O kelimeli kalın olarak işaretlerseniz istediğiniz paragrafta iyice vurgulayabilirsiniz.
  • 🌟 Taktik #3 - Bilimsel sözcükler ve terimler kullanın: Knowledge Graph üzerinde bir hastalığın, halk arasındaki adından ziyade latince, tıp litaretüründekü adının yer alması daha muhtemeldir. Bu yüzden bilimsel terimlerin, mesleki terimlerin paragrafınızda yer alması featured snippets’te yer alma ihtimalinizi artıracaktır.
  • 🌟 Taktik #4 - Snippets alanı olacak başlıkta görsel kullanın: Featured snippets alanında aynı zamanda Image Pack adında bir alan da mevcut.
featured snippets nasıl çalınır

Yukarıdaki fotoğrafta görebileceğiniz gibi paragrafın üzerinde bir görsel alanı mevcut. Bu alana girebilmek için paragrafın başlığında bir görsel kullanabilirsiniz.

😥 Kapanış

Bu yazımızda featured snippets’in ne olduğundan bahsettik ve featured snippet ile birlikte hayatımıza giren sıfırıncı sıra = position zero kavramını da tanıtmış olduk.

Paragraf, numaralı liste, madde işaretli liste, tablo, YouTube videosu featured snippet’ler gibi öne çıkan snippet türlerini görsellerle destekleyerek anlattık ve hangi durumlarda karşımıza çıktığından bahsettik.

Featured snippets hakkında yanlış anlaşılmaya neden olabilecek dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken birkaç konuya açıklık getirdik.

Featured snippets’in SEO uzmanları arasında yarattığı zararlı mı yararlı mı tartışmasından birazcık bahsedip kendi fikrimizi söyledik.

Featured snippets’e çıkmak isteyen blog ve site sahiplerinin aklındaki en büyük sorulardan birisi olan “Featured snippets’te olan sonuçları görmek” konusundan bahsettik ve bunu SEMrush ile nasıl isabetli bir şekilde yapabileceklerini anlattık.

Featured snippets nasıl yapılır konusunu da aynı şekilde SEMrush üzerinden yapılan isabetli bir analizle ne kadar kolay olduğunu görsellerle anlattık.

Bu başlık altında featured snippets’e çıkma ihtimali en yüksek sayfaları nasıl bulduğumuzu da anlatarak SEMrush üzerinden yaptığımız tüm anlatımları tamamladık.

En önemli ve final hamlesi olan başkasının featured snippet’ini nasıl ele geçireceğimizi üç adımda anlattık ve 3.adımda nasıl daha iyi bir featured snippet’e sahip olabileceğimizle ilgili 4 adet çok değerli taktikler verdik.

Bu içerik hazırlanırken aşağıdaki kaynaklar kullanılmıştır:

Bu içeriği paylaş