Facebook Piksel Nasıl Kurulur ve Siteye Nasıl Eklenir?

Bu videoda Facebook Piksel kodunu nasıl oluştururuz ve bu oluşturduğumuz kodu sitemize nasıl ekleriz onu anlattık.

Oluşturulan kodu mutlaka < /head > etiketinden hemen önceye ekleyin.

Google Tag Manager ile Facebook Piksel Nasıl Eklenir?

Bu videoda Facebook Piksel kodunu aldıktan sonra kodlara müdahale etmeden Google Tag Manager (etiket yöneticisi) panelinden nasıl eklersiniz onu gösterdik.

Facebook Retargeting Reklam Nasıl Yapılır? Retargeting Reklam Kampanyası Oluşturma

Bu videoda Facebook retargeting reklamı nasıl kurulur onu göstereceğiz, sitemize eklediğimiz Facebook Piksel kodunun topladığı ziyaretçi verileri ile sitemize giren kullanıcılara sitemizden çıktıktan sonra Facebook & Instagram gibi platformlarda reklamımızı çok daha ucuza göstereceğiz.

Facebook Retargeting Nasıl Yapılır?

Facebook Retargeting rehberi, piksel kurulumu, kampanya tanımlama için https://business.facebook.com/ adresi üzerinden Facebook kullanıcı şifresi ve e-posta girişi ile işletme sayfasına erişilip, açılan sayfada ‘’ işletme ayarları’’ sekmesine girilmeli, yeni pencerede ‘’ pixeller’’ başlığı seçilip, ‘’oluştur’’ kutucuğuna tıklanmalıdır. Bu adım ile piksel kurulumu tamamlanıp, işletme profil sayfasından ‘’ Rehberi Oluşturma Akışına Geç’’ sekmesi seçilmelidir. Sekme içinden sırasıyla ‘’erişim’’ ve ‘’kampanya adı’’ başlıklarına tıklanıp,  sayfaya gelen boşluğa kampanya adı yazılarak, ‘’devam’’ kutucuğuna tıklanır. Son adımda yeri ekrandan ‘’hedef kitlesini belirle’’ sekmesine tıklanıp, ilgili kitleleri liste üzerinden seçerek ‘’uygula’’ kotumutu işaretlenir. Bu adımlar ile Facebook Retargeting rehberi kapsamında piksel kurulumu ve kampanya oluşturma tamamlanır.

Facebook Kampanya Oluşturma Alanı Özelleştirilebilir mi?

Facebook kampanya oluşturmayı özelleştirmek için izlenen adımlar:

  • Bu işlem için kampanya oluşturma adımlarının son aşamasına gelindiğinde ‘’ kampanya adı’’ sekmesine giriş yapılıp, isim eklendikten sonra, ‘’ hedef kitlesi belirle’’ bölümüne tıklanıp, gerekli kitle liste üzerinden seçilmelidir. Adımlar ardından ise ‘’uygula’’ bölümüne tıklamak yerine ekranda yer alan ‘’ Bütçe Planını Belirle’’ sekmesine giriş yapılmalıdır.
  • Eğer direk olarak uygula denirse, sistem otomatik reklam alanlarını yaratır. Kişi her alan hakkında bilgiyi kendi tanımlamak istiyorsa ilk olarak ‘’ Bütçe Planını Belirle’’ başlığına girilir.
  • Bu işlemde ekrana ‘’toplam bütçeyi seçin’’ komutu yansır. Boşluk üzerine istenilen rakam girilip’’devam’’ kutucuğu seçilir.
  • Yeni pencerede ‘’ sıklık üst sınırı’’ sekmesine girilip, ekrana gelen liste üzerindeki kullanıcılardan seçim yapılıp, isim yanlarında yer alan rakamlar ile bir kullanıcının bir reklamı kaç kere göreceği ayarlanır. Tanımlama ardından ‘’devam’’ kutucuğu seçilir.
  • Son adımda ise ‘’görseller’’ sekmesine giriş yapılıp, bu alana işletmenin bulunduğu harita görseli yüklenerek, ‘’uygula’’ komutuna tıklanır.

Tüm adımlar kapsamında kişi, işletmesine ait adres görsellerini, adresi bildiren haritayı, reklam alanlarına ekler. Diğer yandan sayfaya gelen bir kullanıcıya reklamı kaç kere göstereceğini belirler. Aynı zamanda reklama ait bütçe planına ilişkin bilgileri kayıt altına alır.

Facebook Retargeting Nedir?

Facebook Retargeting, bir işletme web sayfasını ziyaret eden kullanıcılara yeniden erişebilmeyi sağlayan sistemdir. Kullanıcılar sayfadan ayrıldıktan sonra dahi Facebook Retargeting sayesinde sayfaya ilişkin reklamları görüntülemeye devam ederler. Yeniden hedefleme işlemleri sıklıkla e-ticaret firmaları tarafından kullanılır. Facebook Retargeting’de önemli bir nokta, bu işlem ile sadece web sitesine giriş sağlayan kullanıcılara reklam gösterilebilmesidir.

İşletmeye ilişkin web sayfasını önceden ziyaret eden kullanıcıların tümüne Facebook ve üzerinden ürün reklamlarını gösterebilmek için Facebook Retargeting işleminden yararlanılması gerekir.

Facebook Retargeting Hedef Kitle Tanımlama Seçenekleri

Facebook Retargeting hedef kitle belirleme seçenekleri şunlardır:

  • Yaş,
  • Cinsiyet,
  • Dil, İlgi alanları,
  • Bağlantılar,
  • Coğrafi konum,
  • Demografik durum,

Bu seçenekleri detaylı şekilde tanımlayarak, reklamın gideceği hedef kitleyi belirlemek mümkündür. Facebook Retargeting bu yapısı ile bir ürünü ve reklamı direk olarak alıcısına ulaştırma avantajı sunar. Kadın kıyafetleri hakkında reklamlar direk olarak kadın müşteri guruplarına, gençler için özel tasarımlar direk olarak genç müşteri guruplarına gösterilir.

Coğrafi konum tanımlamasından yararlanılarak, markaya en yakın konumda olan müşteri kitlesine daha yüksek oranda reklam sunma avantajı yakalanır. Diğer yandan sadece e-ticaret sitesine değil mağaza adresine de gelebilecek konumda olan müşteriler, doğrudan satışın artması için hedef kitle olarak belirlenebilir. Bu kapsamda reklamlar amaçlanan kitleye en kısa sürede ulaştırılır.

Facebook Retargeting Yararları Neler?

Facebook Retargeting faydaları şu şekildedir:

  • Sitede aranan ürünler ve verilen hizmet belirli bir kitleye hitap ettiği için reklama harcanan bütçe minimuma iner.
  • Sistemi daha önceden ziyaret eden müşterilerin ilerleyen süreçte piyasa araştırması yaparken işletmeye ilişkin bilgileri tekrar görmeleri sağlanır.
  • Belirli bir ürün satıldığında bu ürünün en yakın modelleri, ürünü alan müşteriye reklamlarda gösterilerek satış olasılığı yükseltilir.
  • Online trafiğin satışa dönüştürülmesi mümkün hale gelir.
  • Hedef kitlenin detaylı şekilde incelenebilmesi ve kimin hangi ürünlere daha yoğun talep içinde olduğunun öğrenilebilmesi mümkün olur.
  • Facebook üzerinden web sitesine trafik çekmek ve dönüşüm oranını yakından izlemek kolay hale gelir.
  • Reklam uygulamaları sayesinde satış oranı yükseltilir.
  • Geniş bir yelpazeye sahip olunduğu, müşteri kitlesine rahatlıkla aktarılır.
  • E-ticaret sitesinden en sık şekilde alışveriş gerçekleştireni popüler müşterilerin tespit edilebilmesi kolaylaşır.

Facebook Retargeting Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Facebook Retargeting konusunda dikkat edilecekler:

  • Yeni hedefleme çalışmaları yapılırken stratejinin doğru oluşturulmasına dikkat edilmelidir.
  • Bir reklamın, reklam görmekten fazla hoşlanmayan bir müşteriye defalarca gösterilmemesi gerekir. Bu kapsamda özelleştirme alanlarından reklam gösterme sayısı tanımlanabilmektedir.
  • Hizmetten memnun kalmayarak, şikayet oluşturmak için sisteme giren müşterilere dikkat etmeden yeniden hedefleme yapılmamalıdır.

Facebook Retargeting Satışları Artırır mı?

Facebook Retargeting ile satış yüzdesi arttırmak mümkündür. Bu sistem kapsamında Facebook üzerinde yer alan kitlenin web sayfalarını ziyaret etme oranlarının da yükseltilmesi amaçlanır. Hedef sadece reklamları göstermek değil bu reklamlar üzerinden avantaj elde etmektir.

Örneğin e-ticaret sitesi üzerinden belirli bir ürün tipine çok kez bakan ve almakta kararsız kalan müşterilere, bu ürünün en iyi modellerine yönelik görseller, Facebook içinden iletilebilir. Facebook Retargeting yoluyla uygulanan bu sistem sayesinde reklama tıklayan müşteri uzun zamandır aradığı bilgilere erişim sağlar. Bu ürünün satışı ise e-ticaret sitesi üzerinden yapıldığında satış rakamlarında artış ortaya çıkar.

Facebook Retargeting Yaparken Hedefler Ne Olmalı?

Facebook Retargeting yaparken hedeflenenler:

  • Farkındalık Yaratmak: Piksel temelli reklamlar kullanılarak Facebook üzerinden bunlar gösterilmeli ve müşteri kitlesi web adresine çekilmelidir. Bu kapsamda müşteri kitlesi üzerinde bir farkındalık yaratılır. Farkındalık yaratma projelerinde marka ile çok fazla etkileşime girmemiş ve ürünlere az oranda göz atmış müşteri gurubu için reklam önerileri verilmelidir.
  • Dönüşüm Sağlama: İnsanların reklam üzerine tıkladıklarında bir sonraki aşamaya geçebilmeleri sağlanmalıdır. Örneğin Facebook içinde yer alan reklama tıklandığında bir ankete veya görsele dair detaya ulaşılabilmesi sağlanmalıdır. Bu dönüşüm kampanyaları piksel temelli oluşturulur. Alışveriş yapma olasılığı yüksek kişiler için sunulurlar.

Facebook Retargeting Dezavantajları Var mı?

Facebook Retargeting dezavantajları hakkında bilgiler şu şekilde sıralanır:

  • Bu süreçte dezavantajlar uygulama yapan kişinin hataları ile ortaya çıkar.
  • Özelleştirme seçeneklerinde bir reklamın reklam görmekten hoşlanmayan müşteriye defalarca gösterilmesi marka adına kötü bir imaj çizer. Bu yüzden bu gibi bir uygulamadan kaçınılmalıdır.
  • Diğer yandan tanımlama işlemleri sonunda direk olarak otomatik uygula seçeneğinin kullanılması yine aynı problemi gündeme getirir. Otomatik bir uygulamada e-ticaret sitesine şikayet yapan müşteriler için de çok sayıda reklam gösterme işlemi uygulanabilmektedir. Bu yüzden mutlaka özelleştirme seçeneklerinden ‘’ hedef kitle belirle’’ alnında seçimler yapılmalıdır.

Bu detaylara dikkat edilmemesi halinde marka adına zaten olumsuz olan bir imaj güçlendirilir.

Facebook Retargeting Süreci Nasıl Analiz Edilir?

Facebook Retargeting süreç gözlemleme hakkında bilgiler şu şekildedir:

  • Dönüşüm hedefli Facebook reklamları oluşturulduktan sonra işlemin ne kadar işe yaradığı gözlemlenmelidir. Bu kapsamda süreç izleme yapılır.
  • İlk olarak reklamlara ilişkin günlük tıklama sayısı takip edilir.
  • İkinci adımlar reklamlar için ne kadar harcama yapıldığı, özelleştirme alanlarından bütçe belirleme kapsamında izlenir.
  • İkinci adımda ise e-ticaret sitesine ve web adresine bu reklamlar üzerinde ne kadar dönüş sağlandığı ve ne kadar satış geliri elde edildiği kontrol edilir.

Tüm veriler kapsamında geri dönüş sağlayan müşteri sayısı, reklam giderleri ve giderlere karşı ne kadar satış geliri elde edildiği görüntülenerek, başarı yüzdesi hesaplanır. İşlem sonunda firmaların karlılık oranlarını yükselttikleri sıklıkla görülür.

Facebook Retargeting Ekonomik mi?

Facebook Retargeting ekonomik bir sistemdir. Online olarak reklama ve pazarlama oranını yükseltecek uygulamalara dair tüm seçimlerin yapılabildiği bu sistemle kazanılan avantajları, klasik bir reklamcılık işleminde kazanmak yüksek maliyetlidir. Bir televizyon kanalına reklam verme maliyetinin oldukça yüksek olması ve geri dönüşüm oranını hesaplama, takip etme imkanlarının bulunmaması, Facebook Retargeting sisteminin yüksek oranda tercih edilmesine yol açmıştır. İnsanların günlük yaşamda geniş zaman dilimini sosyal medya içinde geçirmeleri ve e-ticaret sitesi satışlarının direk satışlardan yüksek oranda olması, Facebook Retargeting hem daha avantajlı hem de daha ekonomik bir sistem olmasını sağlamıştır. Direk olarak müşteri kitlesine ulaşım için yüksek rakamlar ödenmek zorunda değildir.

Bu içeriği paylaş