❓ EAT Puanı Nedir?

EAT puanı Expertise, Authoritativeness ve Trustworthiness yani Uzmanlık-Yetkinlik-Güvenilirlik demektir. Bu puan Google'ın yayınladığı EAT güncellemesinde kullandığı bir puanlama sistemidir. Bunun ölçülüp ölçülmediği bilinmese de arkaplanda böyle bir algoritmanın olduğu ve böyle bir puan olduğu düşünülmektedir.

EAT puanı veya EAT skoru nasıl artırılır sorusunu cevaplamadan önce son güncellemelerle sıralama kaybı yaşayan sitelerin, neden bunu yaşadığını anlatmamız gerekli.

4 Mayıs 2020 tarihinde Google yetkilisi Danny Sullivan'ın açıklamasıyla Core yani çekirdek güncellemesi yapıldığı onaylandı. Bu güncellemenin herhangi süslü bir ismi yok ancak resmi Google Twitter hesaplarından bir tanesi "Mayıs 2020 Çekirdek Güncellemesi" şeklinde adlandırdı.

Ocak ayından sonra yayınlanan ikinci çekirdek güncellemesi olan bu güncellemeyle yakın zamanlarda yayınlanan BERT güncellemesinin ve E-A-T güncellemesinin etkilerini daha yoğun bir şekilde hissettik.

➡️ Peki bu güncellemede düşen siteler neden düştü, yükselenler neden yükseldi?

Bu güncelleme bir sitenin E-A-T skoruyla alakalı bir güncellemeydi, yayınlanmasının en büyük sebeplerinden biri ise Covid-19 sonrasında birçok sitenin asılsız haber yayınlayarak, üst sıralarda trafik çekme çabasıydı. Google bu durumu çözmek için, E-A-T (Expertise, Authoritativeness ve Trustworthiness) yani Uzmanlık-Yetkinlik-Güvenilirlik skoruna ağırlık veren bir algoritma yayınladı.

Eğer sağlıkla ilgili bir haber yayınlayan site yeni bir siteyse, kriterleri karşılayacak iç yapılandırması mevcut değilse üst sıralarda gözükmesini unutun, ilk 100 site arasında bile olamayacaktı. Bu tabiki çok uç bir örnek fakat temel amacı bu şekildeydi.

Eğer söylediği şeyi destekleyecek, güvenilir bir siteden bağlantı eklemediyse siteye, o yazı Google için önemli sayılmayacaktı.

➡️ Bunların bağlantısı nedir?

Finansla ilgili bir sitesiniz, finans sektörü de sağlık sektörü gibi YMYL (Your Money or Your Life yani yayınladığınız içeriği okuyacak kişinin gelecekteki mutluluğunu, sağlığını, finansal istikrarını veya güvenliğini etkileyecek türdeki içeriklerin yer aldığı sitelere verilen isim) kategorisine giren siteler arasındasınız, Google bu sitelere girecek kullanıcıların en doğru bilgiyi alması için EAT skorunu kullanır. Aslında E-A-T ile YMYL birbiriyle fazlasıyla bağlantılır.

google eat puanı & ymyl güncellemesi

👁 Bu durumu örneklendirmek gerekirse:

Finans sitesi sahibisiniz ve "Altın kesin X ₺yükselecek" veya "Altın yükselecek" şeklinde bir içerik paylaştınız. Eğer daha otoriter finans siteleri "Altın düşecek" şeklinde bir içerik yayınlamazsa bu sizin EAT skorunuzu olumsuz etkiler. Tam tersi, "Altın yükselecek" şeklinde bir içerik paylaşırlarsa bu sizin EAT skorunuzu yükseltir.

Tabiki bu bir süreç, bir anda olacak bir şey değil fakat finans konusunda otoriterleşmiş bir siteye kaynak göstermeniz bu durumu hızlandıracaktır.

Bütün bunlara dikkat edilmesi EAT puanınızı artırıp düşen sıralamanızı tekrar kontrol altına almak için sadece olaya anlayarak bakmak içindi. Yazının bundan sonraki kısmında EAT skorunu artırmak için teknikler paylaşılacaktır.

📈 E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) Puanı Nasıl Artırılır?

EAT skoru artırmak hemen olacak bir şey değildir, aşağıdaki listede yer alan maddeler blogunuzu açtığınız ilk günden itibaren dikkat edip uygulamanız gereken maddelerdir. Belki etkisini 3 ay içerisinde belkide 1 yıl içerisinde göreceksiniz fakat Google'ın en çok dikkat ettiği şey bir sitenin aktif yayın süresidir. Kullanıcı için iyi içerikler üreterek aktif bir yayın hayatına sahip olmak sizi elbet hak ettiğiniz sıralamaya getirecektir.

Kullanıcılar için, kaliteli, okunabilir, faydalı içerikler nasıl üretilir okumak isterseniz: 8 Adımda İnternet Siteniz İçin Kaliteli İçerik Üretimi

➡️ Adım 1 - İçerik Sahibini Yazıların Sonuna Mutlaka Ekleyin

Güvenilir bir site sahibi olmak istiyorsanız, yazıyı yazan kişiyi mutlaka sayfada gösterin. Google, yazarı belli olmayan içerikleri değerlendirirken böyle bir duruma pek hoş bakmıyor. Eğer blogunuzda her yazının sonunda, o yazıyı yazan kişinin adı soyadı, biyografisi vs. yer almıyorsa büyük bir hata yapıyor olabilirsiniz.

eat puanı yazar biyografisi

Eğer blogunuzun iyi sıralamalar almasını istiyorsanız mutlaka "admin", "site adı" şeklindeki yazar adlarından bir an önce kurtulmaya bakın.

➡️ Adım 2 - Hakkımızda Sayfasını Dolu Tutun

İnsanlar hikayenizi öğrenmek isteyebilir. Neden buradayız? Ne zaman kurulduk? Amacımız ne? Planlarımız ne? gibi bilgileri blogunuza veya sitenize eklemek gelen kişilerin sizin hikayenizi öğrenmesini sağlayacağı için size daha farklı bakmalarını da sağlayabilir. 2015'ten beri buradayız demek, satış odaklı bir site için çok etkileyici bir cümle olabilir. Kullanıcılara güvenilir olduğunuzu gösterir.

Aynı zamanda sitede olması gereken bazı sayfalardan biridir. Google'ın sizden beklediği sayfalardan birkaçı şunlardır:

  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Politikası
  • Künye
  • Kullanım Koşulları

Bu sayfaları sitenize ekleyerek EAT puanınızı artıracak bir hamle yapabilirsiniz. Google'ın reklam yayıncısı ödeme ağına kayıt için belirlediği birçok kriter arasında bu tarz sayfaların sitenizde ekli olması da vardır.

➡️ Adım 3 - Verdiğiniz Bilgilere Otoriter Kaynaklardan Bağlantılar Ekleyin

Otoriter kaynaklar yazdığınız içeriğin adeta bir kanıtıdır. Bu yüzden bir iddiada bulunuyorsanız mutlaka o iddayı kanıtlamak zorundasınız. Google kişisel blogların kişisel bilgileri sunmasını çok önemsemiyor. Bunun için sosyal medya platformlarını kullanabilir insanlar. Google bir cevap makinesi aslında. Featured snippets ile yapmaya çalıştığı şey de kullanıcılarının istediği bilgiye hızlıca ulaştırmak. Bu yüzden finansla ilgili bir şey yazarken, sağlıkla ilgili bir şey yazarken kişisel düşünceden ziyade profesyonel bir şekilde nesnel bilgiyi paylaşmak gerekir.

eat puanı kaynak göstererek alıntılama
https://corazu.com/blog/featured-snippets/

Yukarıdaki görselde Featured Snippets ile ilgili bir notta bu iddiamızı resmi bir kaynakla doğruladığımızı görebilirsiniz. Aynı şekilde bu yazının en başında Google'ın Twitter hesabından bir duyuru yaptığını da göstermiştik. Bu tarz küçük detaylar yazdığınız şeylerin kanıtlarının olduğunu ve resmi kaynaklarca doğrulanan şeyler olduğunu Google'a anlatmaktır.

➡️ Adım 4 - Alıntı Yaptığınızda Detay Vermeye Çalışın

Eğer birinden alıntı yapıyorsanız basitçe "X'in söylediğine göre" şeklinde alıntılamak yerine:

"Z'de görev yapan, X'in, Y yılında, C'de söylediği bir cümleden alıntı yapmamız gerekirse" şeklinde bir kullanım içeriğinizin semantik eşleşmesini artırmakla kalmayıp alıntıya dair birçok bilgi verdiğiniz için EAT skorunuzu etkileyecektir.

Bunun örneğini, bu içeriğin ilk cümlesinde yaptığımız altında görebilirsiniz.

➡️ Adım 5 - Güvenilir Bir Marka Kimliği Oluşturmaya Odaklanın

İnsanların bir şeyi ararken yanına markanızın adını eklemesi kadar EAT skorunu güçlendiren bir şey yoktur. Arama yaparken kullanıcılar "seo corazu" şeklinde arıyorsa Google, CORAZU marka adının internet sitesini ilgili aramada mutlaka güçlendirecektir.

Kullanıcıların bunu yapmasını sağlamak ise çeşitli yollarla mümkündür:

  1. Google Ads üzerinden istediğiniz kelimelerde arama ağı reklamı vererek marka bilinirliğinizi artırmak,
  2. Aynı şekilde Google Ads üzerinden Remarketing (yeniden pazarlama) reklam kampanyası vererek sitenize giren kullanıcılara diğer girdiği sitelerde reklam olarak gözükmek, aynı şekilde Facebook Pixel kurarak Remarketing'i Facebook ve Instagram üzerinde de yapabilirsiniz.

    Google Ads Remarketing ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz yazımıza gidebilirsiniz: https://akademi.corazu.com/google-ads-remarketing/

    Facebook Retargeting reklamları ile ilgili rehberimize gitmek için tıklayın: https://akademi.corazu.com/facebook-retargeting-rehberi/
  3. Aktif olarak faydalı blog içerikleri üretin,
  4. Kullanıcılarınızla, takipçilerinizle iletişime geçmeyi unutmayın.
  5. Branding çalışmalarınızı asla ihmal etmeyin. (Branding nedir ve nasıl yapılır içeriğimize gitmek için tıklayın.)

➡️ Adım 6 - SSL Kurmayı İhmal Etmeyin

SSL'in SEO üzerindeki etkisi daha çok e-ticaret sitelerinde olsa da, normal sitelerde SEO'ya etkisi dolaylı olarak kullanıcı açısından gerçekleşmektedir.

Sitenize giren kullanıcı sol üstte "Güvenli Değil" ibaresini gördüğü zaman pek pozitif hissetmeyebilir. Sektörle ilgili birisini bu kadar etkilemese bile normal bir internet kullanıcısına tehlikede hissettirebilir. Bu yüzden mutlaka SSL kurun.

eat puanı ssl sertifikası

Kullanıcı üzerindeki etkisi dışında EAT skoruna az da olsa etkisi olabilir. SSL'in ücretsiz olarak kullanılabilir olduğu şu dönemde asla ihmal etmemenizi öneririz.

➡️ Adım 7 - Sektörünüzdeki Diğer Siteler İçin Yazarlık Yapın

Adınızın sektörünüzle ilgili sitelerde geçmesi sizin için büyük bir artıdır. Konuk yazarlık kültürü Türkiye'de gelişmemiş bir kültür olsa da bu tarz kültürü benimseyen birçok site de mevcut. İletişime geçerek onlara, konuk yazarlık yapmak istediğinizi söyleyebilirsiniz.

Yazdığınız yazıda linkiniz olmasa bile adınızın, markanızın adının yer alması da işe yarar. Sadece Google olarak bakmazsak bu işe, insanlar yazınızı görüp adınızı, markanızı arama eğilimine girecektir.

➡️ Adım 8 - Düşük EAT Skoruna Sahip Olan İçeriklerinizi Kaldırın veya Geliştirin

EAT skorunu hesaplamanın herhangi bir yolu yok, bunu işlemi yaparken ilk içeriklerinize kadar gidip manuel bir inceleme yapmanız gerekecektir. Bu incelemede dikkat edilmesi gereken bazı şeyler olacak:

  • İçeriklerde kaynak yoksa kaynak eklemelisiniz.
  • Alıntı verirken mümkün olduğunca fazla detay vermelisiniz.
  • Eski ve güncelliğini yitirmiş bilgileri kaldırıp güncel kabul gören bilgileri kaynaklarıyla birlikte eklemelisiniz.

Eğer bunları yapamıyorsanız ve o içerik trafik alan bir içerik değilse içeriği kaldırmanız çok daha faydalı bir işlem olacaktır.

➡️ Adım 9 - Sosyal Medyada Aktif Olun ve Etkileşiminizi Artırın

Sosyal medya SEO'da bahsi çok geçip az uygulanan bir stratejidir. Blogunuzda paylaştığınız herhangi bir içeriğe gelen yorumlar kadar sosyal medya etkileşimleriniz de önemlidir. Unutulmaması gereken şey, SEO bir bütündür. Sadece iç SEO yoktur veya sadece içerik yoktur. İçerik yazdığınız kadar sosyal medyada da aktif olunması gereklidir.

💡 Her şeyden önce sosyal medya takipçi sayılarınızı artırın

Bu işlemi yaparken asla ve asla bot/sahte takipçi almayın. Ziyaretçilerinizi sosyal medyaya yönlendirecek şeyler yapın. Çekilişler, çeşitli hediyeler, özel kaynaklar, indirim kuponları gibi birçok yöntemi ziyaretçilerinizi sosyal medya hesaplarınıza çekmek için kullanabilirsiniz.

💡 Sadece bağlantı paylaşmayın, etkileşim oluşturmaya çalışın

Gönderileri paylaşmak sosyal medyanızı aktif kullandığınız anlamına gelmez. Bunları otomatik yapan eklentiler/yazılımlar zaten var. Bu adımda amacınız takipçilerinizin, paylaştığınız gönderiye yorum yapması, beğenmesi hatta paylaşması gereklidir. Kullanıcıların paylaşacağı, yorum yapacağı, beğeneceği içerikler oluşturmaya çalışın.

💡 Hediyeler dağıtın ve çekilişler yapın

Bu isteğe bağlı bir adım olsa da insanlar ücretsiz şeyleri çok sever! Onlara indirim kodları, çeşitli hediyeler vererek marka bağlılıklarını güçlendirebilirsiniz. Bu sayede gönderilerinizi anasayfasında her gördüğünde beğenen markaseverleriniz olacaktır.

➡️ Adım 10 - Yeni Nesil Dijital Pazarlama Yöntemlerini Kullanın

💡 Podcastler çok etkili

Podcastler henüz yeni popüler olan ancak çok değerli bir pazarlama stratejisidir. Çoğu marka podcastleri hala pazarlama stratejilerine eklemediler bile! Bu aslında çok büyük bir kayıp çünkü insanlar sesten daha fazla etkilenir. Bu yazıda anlatılanları sesli olarak anlatsaydım dinleyici demek istediklerimi çok daha iyi anlayacaktı. Söylenenler dinleyene daha iyi geçecekti.

Podcast nedir hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz ve dijital pazarlama stratejisindekini önemini görmek isterseniz bu yazımızı inceleyebilirsiniz: https://akademi.corazu.com/podcast-nedir/

Podcast nasıl yapılır hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz de bu yazımızı okuyabilirsiniz: https://akademi.corazu.com/podcast-nasil-yapilir/

💡 Canlı yayınlarla çok fazla etkileşim sağlanabilir

Çeşitli platformlar üzerinden yapacağınız canlı yayınlarla takipçilerinizle anlık olarak iletişime girip soru-cevap yapabilirsiniz. Sizi gören ve duyan birisi sizden daha fazla etkilenecektir. Ulaşılabilir görmesi samimiyet hissini artıracaktır.

😥 Kapanış

EAT skorunu artırmanın aslında herhangi bir formülü yok. Sadece Google'ın sizden beklediği bazı şeyleri yerine getirmek gerekli. İçeriklerinizin doğruluğunu ve güvenilirliğini göstermek için otoriter yeri kaynak olarak eklemek, sitenizde olması gereken hakkımızda, iletişim, gizlilik politikası gibi sayfaları hazırlamak, marka bilinirliğine sahip olmak gibi çeşitli işlemleri yapmak; Google'ın internet sitesi sahiplerinden beklediği şeylerdir.

EAT geleceğe yönelik bir yatırımdır, bu şekilde ilerleyen bir blog, açılışından 6 ay sonra organik aramalarda iyi sıralamalara ulaşacaktır.

Bu içeriği paylaş