E-Ticaret her geçen gün hızla büyüyen bir sektördür. Bu büyüme de müthiş bir rekabeti de beraberinde getirmiştir. Sunulan hizmet, kargo olanakları, garantiler, müşteri deneyimi, güvenilirlik gibi birçok şey bir e-ticaret sitesinin rekabet ederken dikkat etmesi gereken şeylerdir. Bunun dışında da pazarlama konusu büyük öneme sahiptir. Eticaret SEO dediğimiz şey de tam burada devreye girer.

E-ticaret SEO çalışmaları temelde oluşturulan belli kriterler üzerine kurulur. Tüm siteler için geçerli olan SEO kriterlerinin dışında bazı özelliklere dikkat etmek gerekir.

💡
E-Ticaret sitesi mi kurmak istiyorsunuz?
Corazu'nun önerisi e-ticaret altyapısı İdeasoft'un e-ticaret demolarını incelemek, paketler ve fiyatlar hakkında bilgi almak için aşağıdaki linke tıklayın!

BURAYA TIKLA

🌟 E-Ticaret SEO Kriterleri

  1. Yazılım/alt yapı
  2. Kategoriler için hiyerarşik yapılanma
  3. Kategori, alt kategori ve ürün açıklama yazıları
  4. İç link ağı
  5. Ortak etiket sayfaları
  6. Backlink

Bu 6 temel adımın uygulanması e-ticaret için başarı getirecektir. Bu kriterleri sayarken Google’ın bir siteden istediği özellikleri de unutmamak gerekir. Site hızından tasarımın responsive olmasına, özgünlükten sosyal medya çalışmalarına kadar birçok faktör arama motorlarındaki sıralamalarınızı belirleyecektir.

❓ E-Ticaret SEO Nasıl Yapılır?

E-Ticaret SEO çalışmalarında dikkat edilmesi gereken bazı adımlar vardır, bu adımların bazıları siteyi açtıktan sonra malesef düzeltmesi mümkün olmuyor, olsa bile çok pahalı olabiliyorlar. Bu yüzden bazı adımları uygulayamayabilirsiniz, bu durumda bir SEO uzmanı ve iyi bir yazılımcı ile problemleri çözebilirsiniz. Örneğin altyapı ve eticaret yazılımı büyük bir masraf, o yüzden yeni yazılıma geçmek yerine mevcut yazılımdaki hatalar ve eksiklikler bulunarak bunları düzelttirmeniz gerekli.

➡️ Adım 1 - Yazılım/Alt Yapı

eticaret yazılımı

Klasik örneklendirmeyle ‘’binanın temeli’’ olarak da adlandırabileceğimiz site alt yapısı başarınızın başlangıç noktası olacaktır. Hazır ya da özel bir yazılım kullanmanızdan ziyade alt yapınızın güncelliği ve SEO’ya uyumu oldukça önemlidir.

💡
Corazu'nun SEO için önerdiği E-Ticaret Altyapısı İdeasoft E-Ticaret Paketlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Uygun fiyatlarla, kullanması en kolay, SEO uyumluluğu en yüksek e-ticaret sitesini hemen kurabilirsiniz!

BURAYA TIKLA

Burada aklınıza gelecek öncelikli soru şu: Kullanacağınız alt yapının arama motorlarına uyumunu nasıl anlayabilirsiniz? E-ticaret yazılımı üzerine ya da daha genel olarak yazılımlar üzerine bilginiz yoksa hangi yazılımın arama motorları açısından değerli olduğunu tespit etmeniz için 2 seçeneğiniz var:

  1. Gerçekten bu işten anlayan tecrübeli bir yazılımcıyla çalışmak.
  2. Kendini kanıtlamış hazır yazılımlardan kullanmak.

İlk seçeneğimiz özel yazılım isteyenler için geçerlidir. İkinci seçeneğimiz ise daha düşük bütçelerle yazılım konusunu hallederek e-ticarette başarılı olmak isteyenlere yöneliktir.

Birinci seçenek için söyleyebileceğimiz çok fazla bir detay da yok aslında, çünkü bu iş teknik alt yapı ve birikim gerektiren bir konu. Kullanılacak yazılımın arama motoru algoritmalarına uygunluğu için ciddi referanslara sahip e-ticaret yazılımcılarıyla görüşmeniz gerekecek.

Eğer e-ticaret yazılımı için düşük bir bütçe oluşturduysanız hazır yazılımlara yönelmelisiniz.

Peki bu hazır yazılımı nasıl tespit edeceksiniz? Tabii ki büyük ulusal markaların yazılımlarına göz atmanıza hiç gerek yok; çünkü kullandıkları alt yapılar benzersiz. Burada daha niche sitelere ve sıralamalarına bakabilirsiniz.

Örneğin; ‘’Hediyelik eşya’’ alanında sıralama almış sitelerden hazır yazılımlar bulmanız zordur, çünkü sıralamalarda muhtemelen hepimizin bildiği markalar vardır; fakat ‘’hediyelik eşya’’ alanının ‘’biblo’’ kısmında araştırma yaparsanız nische sitelere ulaşabilirsiniz. ‘’Ahşap biblo’’ ‘’3’lü biblo’’ gibi aramalarla bu siteleri ve kullandıkları hazır yazılımları tespit edebilirsiniz.

➡️ Adım 2 - Hiyerarşik Kategori Yapılanması

kategori hiyerarşisi

Eticaret SEO çalışmalarında kategorik yapılanmaları bir ordu düzeni gibi düşünmek gerekir. Nizami yapılanma hem iç link ağı örmenize kolaylık sağlayacaktır hem de ziyaretçinin için aradığını hızlıca bulmasına ve doğal olarak da sitenizden memnun kalmasına yardımcı olacaktır.

Hiyerarşik yapılanmanın nasıl olması gerektiğine dair somut örnekler oluşturursak daha net anlaşılacaktır. Yine ‘’hediyelik eşya’’ üzerinden gidelim. Burada ana kategorileriniz şu şekilde olabilir:

  1. Anne
  2. Baba
  3. Arkadaş
  4. Sevgili
  5. Abla/Abi (Kız/Erkek Kardeş)

Ana kategorilerimiz baktığımızda sitenize giren kişinin ‘’kime hediye?’’ sorusuna cevabı doğrudan karşısına çıkıyor. Örneğin burada ziyaretçimizin ‘’Arkadaş’’ kategorisinde hediye aradığını düşünelim. Bu sefer ‘’nasıl arkadaş?’’ sorusunu alt kategorilerle cevaplamalıyız. Şu şekilde cevaplar oluşturabiliriz:

  1. Erkek
  2. Kadın
  3. İş
  4. Sosyal

Burada verdiğimiz alt kategoriler oldukça az, siz bunun onlarca bölüme bölebilirsiniz. ‘’Arkadaş’’ kategorisinde ‘’Erkek’’ alt kategorisine gelen ziyaretçimiz için bu defa ‘’erkek arkadaş ne tarz hediyelerden hoşlanır?’’ sorusunun cevabına göre en alt kategorilerimizi oluşturmamız gerekir. O zaman şuna benzer bir kategorik yapılanma karşımıza çıkar:

  1. Erkek
  2. Tespih
  3. Giyim/Aksesuar
  4. Parfüm

Erkek arkadaşı için hediye arayan ziyaretçimizi bu defa ‘’ne tarz hediyelerden hoşlanır?’’ sorusuna cevap bulmaya yönlendiriyoruz.

Burada verdiğimiz örnek üzerinden anlatmak istediğimiz mantık şu aslında: Ziyaretçi cevabını aradığı sorulara ne kadar kolay cevap bulabilirse sitenizi o kadar çok ziyaret edecek ve çeşitli ürünler arasında geçiş yaparken kalış süresi de o kadar uzayacaktır. Aradığınızı bulamadığınız bir markete girer misiniz?

Bu durum hem organik hiti hem de sitede kalış süresini arttıracağı için bu da SEO’nuza katkı sunacaktır.

💡
E-Ticaret sitesi mi kurmak istiyorsunuz?
Corazu'nun önerisi e-ticaret altyapısı İdeasoft'un e-ticaret demolarını incelemek, paketler ve fiyatlar hakkında bilgi almak için aşağıdaki linke tıklayın!

BURAYA TIKLA

➡️ Adım 3 - Açıklama Yazıları

kategori açıklamaları

Yabancı SEO şirketlerinin klişeleşmiş bir tabiri var: İçerik kraldır! Evet; yazılım sitenin temelidir, içerik ise bu binayı ayakta tutacak olan demirlerdir. Ne kadar sağlam ve sık demir kullanırsanız sitenizin SEO’su da o kadar iyi olacaktır.

Açıklama yani içerik kısmında ‘’semantik dil yapısı’’na oldukça önem vermek gerekir. Google’ın ön plana çıkardığı sitelere baktığımız zaman semantik içeriklerden oluştuğunu görecesiniz.

Semantik İçerik Nedir?

Semantik içerik, arama motorlarının birbirleriyle ilişkili gördüğü kelime gruplarının yazı içerisinde geçirildiği metinlerdir. Spama kaçmayacak şekilde makul oranlarda semantik kelime grupları kullanmak içeriğinizin iyi sıralama almasını sağlayacaktır.

Kaliteli içerik nasıl üretilir öğrenmek istiyorsanız bu yazımızı okuyabilirsiniz: https://corazu.com/blog/8-adimda-kaliteli-icerik-uretimi/

Kategori ve alt kategori yazıları ile ürün açıklamalarınız bu semantik gerekliliği yerine getirmelidir. ‘’Arkadaş’’ ana kategorisinin ‘’Erkek’’ alt kategorisinde ‘’Tespih’’ en alt kategorisi için hazırlayacağımız içerikte şu semantikleri geçirebiliriz:

  1. Tespih modelleri
  2. Tespih çeşitleri
  3. Tespihler
  4. Hediye tespihler
  5. Tespih önerileri

Yukarıda verdiğimiz semantik kelime örneklerini içerik uzunluğuna göre daha da çoğaltabilirsiniz. Semantik kelimeleri Google aramalarında alt 8 kelimedeki önerilerden ve semantik kelime bulma araçlarından tespit edebilirsiniz.

Semantik İçerik ve LSI kelimelere dair detaylı bilgi almak için buraya tıklayarak ilgili içeriğe gidebilirsiniz.

Aynı mantıkla herhangi bir ürün açıklaması için de içerik hazırlayabilirsiniz. ‘’Gümüş Oltu Tespih’’ ürünümüz için düşünürsek şu kelimeleri içerik içerisinde geçirebiliriz:

  1. Gümüş Oltu tespih modelleri
  2. Gümüş Oltu püsküllü tespihler
  3. Gümüş Oltu tespih çeşitleri

Yukarıda bahsettiğimiz semantik kelime tespit yöntemleriyle bu kelime gruplarını oluşturabilirsiniz.

site içi linkleme

E-ticaret SEO çalışmalarında iç link ağının önemini anlatmak için kullanabileceğimiz bir cümle yok sanırım. Hangi alanda olursanız olun bir web sitesine sahipseniz mutlaka kaliteli bir ağ örmelisiniz. Eticaret SEO’su için iç link ağından bahsedecek olursak şu kriterleri gerçekleştirmelisiniz:

  1. Ana kategorilerden alt kategorilere link çıkışları,
  2. Alt kategorilerden ana kategoriye link çıkışı,
  3. Ana ve alt kategorilerden ana sayfaya link çıkışı,
  4. Ürün açıklamalarından ana ve alt kategorilere link çıkışları.

Bu 4 prensip üzerine kuracağınız link ağı sitenizin kaliteli bir SEO’ya ulaşmasını sağlar.

Örneklendirecek olursak yine aynı sektörden devam edelim:

  1. Bu maddede bahsettiğimiz husus için örnek verecek olursak. ‘’Arkadaş’’ ana kategorisinden ‘’Erkek’’ alt kategorisine link verilmelidir. Link verilecek kelime de ‘’erkek’’ şeklinde kategori adı olmalıdır.
  2. Alt kategorilerimiz olan ‘’Erkek’’ ‘’Kadın’’ ‘’İş’’ ve ‘’Sosyal’’’in içeriklerinden ana kategorileri ‘’Arkadaş’’a link çıkılmalıdır.
  3. Sitemiz hediyelik eşya sektöründe hizmet veriyorsa ana ve alt kategori metinlerinde ‘’hediyelik eşya’’ kelime grubunu geçirerek ana sayfaya link vermeliyiz.
  4. Ürün açıklama kısmından verilecek linkler de bağlı buluğunu alt ve ana kategoriyle ilişkili kelime/kelime grupları üzerinden olmalıdır. XXX markalı bir Oltu taşı gümüş tespih modelimize açıklama gireceğimizi farz edelim. Bu ürünün bağlı olduğu kategoriler ve link vereceğimiz kelimeler şu şekildedir:
  5. Arkadaş (arkadaşa hediye)
  6. Erkek (erkek arkadaşa hediye)
  7. Tespih

Burada önemli olan birbirleriyle bağıntılı ürün-en alt kategori-alt kategori-ana kategori ağını linkleme yoluyla örmektir. Ne kadar iyi bir iç ağ örerseniz o kadar sağlam bir SEO yapısı oluşturuşunuz.

💡
E-Ticaret sitesi mi kurmak istiyorsunuz?
Corazu'nun önerisi e-ticaret altyapısı İdeasoft'un e-ticaret demolarını incelemek, paketler ve fiyatlar hakkında bilgi almak için aşağıdaki linke tıklayın!

BURAYA TIKLA

➡️ Adım 5 - Ortak Etiket Sayfaları

etiket sayfaları

Önemli e-ticaret sitelerine baktığınız zaman ürün aramalarına dönük etiket sayfalarına yönlendiğinizi görürsünüz. ‘’xxx.com/sevgililer-gunu-hediyesi’’ gibi link uzantılarına denk gelirsiniz. Ürün etiketleri girebileceğiniz ve sizi ortak etiket sayfasına yönlendiren yazılımlar SEO’da her zaman bir adım öndedir. Binlerce etiket sayfası ve bunlara gireceğiniz açıklamalar ile bu sayfada listelenecek ürünler SEO puanınızı oldukça arttıracaktır.

Hediyelik eşya sektöründe satış yapan bir e-ticaret sitesinin uzun kuyruklu hedef kelimelerini düşünelim:

  1. Nişanlıya hediye
  2. Sevgiliye hediye önerileri
  3. Babalar günü hediyeleri
  4. Anneler günü hediyeleri
  5. Evlilik yıldönümü hediyeleri
  6. Erkek sevgiliye hediye
  7. Doğum günü hediyeleri
  8. Hediye tavsiye
  9. Hediye öneri
  10. Hediyelik eşyalar
  11. Erkek kardeşe hediye
  12. Kız kardeşe hediye
  13. Hediye fikirleri
  14. Ucuz hediyelik eşyalar

Ahrefs, Semrush gibi araçlar üzerinden sektörünüze dönük tüm uzun kuyruklu aramaları çıkartarak bir liste oluşturmalı ve aşağıda gösterdiğimiz şekilde etiket sayfalarınızı oluşturmalısınız.

O zaman sizin şu link yapılanmasında ortak etiket sayfalarınız olmalıdır:

  1. Xxx.com/nisanliya-hediye
  2. Xxx.com/sevgiliye-hediye-onerileri
  3. Xxx.com/babalar-gunu-hediyeleri
  4. Xxx.com/anneler-gunu-hediyeleri
  5. Xxx.com/evlilik-yildonumu-hediyeleri
  6. Xxx.com/erkek-sevgiliye-hediye
  7. Xxx.com/doğum-gunu-hediyeleri
  8. Xxx.com/hediye-tavsiye
  9. Xxx.com/hediye-oneri
  10. Xxx.com/hediyelik-esyalar
  11. Xxx.com/erkek-kardese-hediye
  12. Xxx.com/kiz-kardese-hediye
  13. Xxx.com/hediye-fikirleri
  14. Xxx.com/ucuz-hediyelik-esyalar

Etiket sayfaları nokta atıştır, ziyaretçinin arama motorunda arama yaptıktan sonra doğrudan sayfanıza gelerek istediği ürünlerin listelenmesini sağlar.

E-ticaret sitesi sahiplerinin belki de en çok göz ardı ettikleri husus olan etiket sayfalarına oldukça önem vermelisiniz.

Güçsüz bir e-ticaret sitesi için özellikle etiket sayfaları büyük kazanç kapıları olabilir.

Nasıl mı? Gelin açıklayalım:

Değerleri düşük olan yeni e-ticaret sitelerinin güçlü rakiplerle ana hedef kelimelerde rekabet etmesi oldukça zordur, bu organik SEO’da uzun bir süreç ister. ‘’Hediyelik eşya önerisi’’ gibi bir kelimenin rekabet düzeyi oldukça yüksektir.

Bu kelimede ilk sıralarda gözükmek için yıllar sürecek çalışma yapmanız gerekir. Ara uzun kuyruklu kelimeler yakalayarak rakiplerinizin önüne geçmeniz oldukça mümkündür. ‘’Hediyelik eşya önerileri’’ için uzun kuyruklular düşünelim:

  1. Küsen sevgili için hediyelik eşya önerisi
  2. Uzaktaki arkadaş için hediyelik eşya önerisi

Yukarıda verdiğimiz 2 kelime için oluşturacağınız etiket sayfaları, birkaç ay içerisinde kaliteli bir çalışmayla ilk sıralarda yer alacaktır. Doğrudan ana hedef kelimelerde ise bu kısa ve orta vadede mümkün değildir.

Hacimler açısından düşündüğünüzde mantıklı gelmeyebilir; fakat toplam hacmi ortaya çıkardığında nasıl bir kazanç kapısı olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.

‘’Hediyelik eşya önerileri’’ kelimesinin aylık aranma hacmi 100.000 civarında olduğunu düşünelim. Bu kelimede rekabet etmek yerine yukarıda verdiğimiz örneklerdeki gibi aylık 10-20 aranma hacimli 200-300 etiket sayfası oluşturarak aynı hacmi yakalayabilir, belki de geçebilirsiniz.

Backlink konusu, SEO çalışmaları yapanlar açısından oldukça farklı açılardan bakılan bir konu. Çok fazla backlink ile az ve kaliteli backlink alma konusunda 2 farklı anlayış hakim. E-ticaret sitelerine baktığımız zaman da paravan siteler aracılığıyla binlerce backlink alan siteler ile az ve kaliteli backlink alan siteleri görüyoruz.

E-ticaret SEO’sunda az ve kaliteli backlink almak en organik çalışma yöntemidir. Paravan siteler belki hızlı başarı yakalamanızı sağlayabilir; fakat uzun vadede sıralama kaybetmenize neden olacaktır. PA ve DA değerleri yüksek otoriter sitelerden alacağınız backlinkler SEO’nuza katkı sunacaktır. Az ve kaliteli geri-bağlantıların Google’ın gözünde de oldukça önemli olduğunu unutmayınız.

➡️ Adım 7 - Branding (Markalaşma) Çalışmaları

Branding aslında bir eticaret sitesi için çok önemli bir çalışmadır. Çünkü branding insanların size güvenmesini sağlar. İnsanlar hiç duymadığı veya çok az duyduğu sitelerden alışveriş yaparken biraz çekingen davranabilir. Çünkü kredi kartı bilgilerimizi giriyoruz, görmeden bir şeylerin siparişini veriyoruz. Kart bilgilerimizin güvenliği, aldığımız ürünün kalitesi/gerçekliği, satın alım sonrası güvence ve destek gibi birçok şey satın alım sırasında aklımızda.

Bu yüzden adımızı duyurup marka bilinirliğimizi artırmalıyız. Bu niche sektörler için daha kolayken, pazaryeri veya genel ürün satışı yapan bir site için fazlasıyla zor. Çünkü rakipler Hepsiburada, Trendyol gibi siteler.

Onların bütçesine yakın reklam çalışmaları yapmak fazlasıyla zorlayıcı olacağı için hem iyi bir dijital reklam stratejisi uygulamalıyız hem de farklı branding kanallarına yönelmeliyiz.

Peki bu alternatif branding kanalları neler?

  1. Ürünleri incelediğiniz videoları paylaştığınız bir YouTube kanalı,
  2. Viral içerik odaklı açılan TikTok hesapları,
  3. Viral içerik amaçlı hazırlanan Reels paylaşımları,
  4. Çekilişler,
  5. Influencer pazarlaması (ilgili içeriğe gitmek için tıklayın)

Branding'e dair daha detaylı bir içerik için buraya tıklayın.

Branding İçin Yeniden Pazarlama Reklamları

Yeniden pazarlama reklamları ile çok düşük maliyetlerle, sitenize giren kullanıcıları tekrar hedef alıp onlara reklamlarınızı gösterebilirsiniz.

Bunun avantajı ise, sitenize daha önce girdiği için sitenize dair bir reklamı sürekli görecektir ve bu da marka bilinirliğinizin artmasını sağlayacaktır. Böyle bir çalışma da bizi hem yüksek maliyetlerlerden kurtaracaktır hem de etkili ve dönüşüm oranı yüksek reklamlar vermemizi sağlayacaktır.

Facebook Retargeting Reklamı Nasıl Verilir? içeriğimize gitmek için tıklayın.

Google Remarketing Reklamı Nasıl Verilir? içeriğimize gitmek için tıklayın.

➡️ Adım 8 - ChatBot (Sohbet Robotu) Kurulumu

Chatbot kurmak nasıl SEO açısından fayda sağlayabilir?

Kullanıcı deneyimi, Google için en önemli kriter. Chatbotlar ise kullanıcı deneyimini fazlasıyla etkileyen pazarlama kanalları. İyi kurgulanmış bir Chatbot ile hem müşterilerinizin ve potansiyel müşterilerinizin sorularını cevaplayıp & problemlerini çözebilirsiniz hem de çoklu kanallı pazarlama stratejileriniz için veri toplayabilirsiniz.

Toplayacağınız telefon numarası, eposta adresi gibi çeşitli verileri pazarlama kampanyalarında etkili bir şekilde kullanarak "özellikle kampanya dönemlerinde" çok ciddi ciro artışı sağlayabilirsiniz.

Chatbot nedir ve nasıl kurulur (videolu) sorularını cevapladığımız içeriğe gitmek için tıklayın.

➡️ Adım 9 - Core Web Vitals Optimizasyonu

Core Web Vitals; internet kullanıcılarının deneyimini iyileştirmek amacıyla sayfa açılış hızına odaklanan ve ilgili sayfaların hız konusundaki performansını ölçümlemekte kullanılan bir dizi metrikten oluşur.

E-ticaret sitelerinde hız ve kullanıcı deneyimi fazlasıyla önemli olduğu için e-ticaret seo için Core Web Vitals'a önem vermeniz gereklidir.

Core Web Vitals ile ilgili rehberimizi okumak için buraya tıklayın.

Kapanış

Bu rehberimizde sizlere temel e-ticaret SEO mantığını aktardır. Taşları doğru olarak yerine yerleştirdiğiniz zaman SEO çalışmalarında başarısız olmak imkansızdır. Önemli olan sabretmek ve doğru hamleleri yapmaktır.

💡
Corazu'nun SEO için önerdiği E-Ticaret Altyapısı İdeasoft E-Ticaret Paketlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Uygun fiyatlarla, kullanması en kolay, SEO uyumluluğu en yüksek e-ticaret sitesini hemen kurabilirsiniz!

BURAYA TIKLA

Bu içeriği paylaş