❓️ Crawl Budget (Tarama Bütçesi) Nedir?

Crawl-Budget Türkçede Tarama Bütçesi anlamına gelen arama botlarının sitenize ayırdığı tarama bütçesine verilen addır. Bu terimin ortaya çıkışı arama motorlarının site tarama maliyetlerini ve sürelerini azaltma ihtiyacından ortaya çıkmıştır. Her sitenin otoritesine göre, içerik sayısına göre, teknik uyumluluğuna göre tarama bütçesi değişmektedir.

📝 Tarama Bütçesi (Crawl-Budget) Hesaplama Nasıl Yapılır?

Sitenin backlink kalitesi, sitenin boyutu ve sayfa sayısı, Google’ın sitenize verdiği önem Google örümceklerinin sitenizi tarama sıklığına ve süresine etki ediyor. Bu sayı belli bir değerin altına düşerse site indeksiniz güncel olmaz ve site ve sayfalarınızın değerinde azalma olacaktır.

Tarama Bütçesi oranının nasıl hesaplandığı aşağıdaki maddelerle anlatılmıştır.

  1. Dizine eklenen toplam sayfa sayısını görmek için Google Search Conole > Menü > Google Dizini > Dizin Durumu yolunu izliyoruz.
  2. Günlük kaç sayfa tarandığını görmek için Google Search Console > Menü > Tarama >Tarama İstatistikleri yolunu izliyoruz.
  3. Tarama Bütçesi Oranı = Dizine Eklenen Toplam Sayfa Sayısı / Günlük Taranan Sayfa Sayısı

Elde ettiğiniz sonuç 10 üzerindeyse acilen optimizasyon çalışması yapmalısınız demektir. Eğer 3’ün altında bir değer görüyorsanız bu her şey yolundadır anlamına gelmektedir.

➡️ Arama Botları Nasıl Çalışır?

Botlar bir siteye geldiğinde öncelikle varsa bir robots.txt dosyasını arar. Bundan sonra botlar robots.txt dosyasını tarar ve engellenen alt dizinler istisna olmakla linkleri tekrar tekrar tarar. Taranmış sayfalardaki komut ve stil dosyaları çalışır duruma getirilir. Bütçemiz kapsamında taranan linkler arasından önemli ve değerli olanları indeksler.

➡️ Tarama Bütçesi (Crawl-Budget) Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

Tarama bütçesini iyileştirmeniz Google aramalarında sitenizin ve sayfalarınızın görünmesini sağlar. Crawl-Budget’i iyileştirmek için bazı ipuçları mevcuttur.

➡️ Adım 1 - Site Hızını Artırın

Sitenizin ne kadar hızlı açılması arama botlarının sitenizi ve sayfalarınızı verimli bir şekilde tarayarak dizine eklemesini sağlar.

Sayfanızın hızlı olmasını istiyorsanız sayfanızdaki bütün resim ve Javascript CSS’nin toplam boyutunun 1mb’nin altında olması gerekiyor. Bundan başka görüntüler kalite kaybı olmadan küçük KB’li olmalıdırlar. Aynı zamanda GZip ve BR sıkılaştırma araçlarının sunucunuzda olması gerekiyor. Bu araçlar sayesinde dosyaya ulaşma kolaylaşacaktır.

➡️ Adım 2 - Dizine Eklenmeyecek Sayfaları Saptayın

Sitedeki düşük kaliteli içeriklerin dizine eklenmesi arama botlarının önemli sayfaları ve içeriklerini keşfederek taramasını engelleyecektir. Bu yüzden kalitesiz içeriğe sahip sayfaları dizinden uzak tutmanız gerekiyor.

➡️ Adım 3 - Site Yapısını İyileştirin

Sitenizin mimari düzenini en küçük ayrıntılardan başlayarak ana kategori ve sayfalara doğru iyileştirin. Kaliteli kodlama sağlayarak gereksiz kodlardan kurtulun ve sayfa hızı ve ziyaretçi hızını düşürecek embed ve benzeri yapıları temizleyin.

➡️ Adım 4 - Orphan (Yetim) Sayfaları Bularak Optimize Edin

Sitenizde yer alan ama linklenmeyen yetim sayfaları tespit ederek onların sitenizde uygun bölümlerde yerleşmesini sağlayın. Bunun için Menü > Footer > Sidebar yolunu izleyebilir veya içeriklere linkleme uygulayarak bu tür sayfaları bulunabilir duruma getire bilirsiniz. Böylelikle arama motoru botları bu sayfaları kolayca bularak tarama yapabilecekler.

➡️ Adım 5 - 404 Hatalarını Tespit Ederek Düzeltin

Sayfanın artık orda olmaması durumunda verilen kod olan 404 hatalarını düzeltmeniz tarama bütçesi optimizasyonunuzu olumlu bir şekilde etkileyecektir. Kalıcı olarak silinmiş sayfalarınız varsa onları 301 ile ilgili bir sayfaya yönlendirin veya 410 kodu ile kalıcı olarak silindi şeklinde bildirin.

➡️ Adım 6 - 3XX Yönlendirmeleri Tespit Ederek Düzeltin

Eğer 302 durum kodları varsa onları 301'e çevirin.

Bu içeriği paylaş