ChatBot yapay zekâ sistemleri, özellikle pazarlama alanında etkili bir hizmet sunmak amacıyla kullanılmaktadır. Web sitelerdeki yapay zekâ bölümleri içi kullanılan ChatBot yapay zekâ sistemleri, kişilerin gerçek bir insanla mesajlaştığı izlenimini oluşturmaktadır. ChatBot yapay zekâ uygulaması sayesinde, dijital alandaki mesajlaşma platformu, yapay zekaya bağlanmakta ve kişilerin anında cevap alması sağlanmaktadır. Özellikle işletmelere dair mobil uygulamalarda kullanılan ChatBot yapay zekâ sistemleriyle, müşteriler istenen alanlara yönlendirilmekte ve müşteri hizmetlerinin yükü hafifletilmektedir. Sohbet robotları olarak da adlandırılan ChatBot yapay zekâsı, site üzerinden işlem yapma ya da bilgi verme adımları için etkili bir araç sayılmaktadır. ChatBot yapay zekâ uygulamaları hakkında merak edilenler ve ChatBot yapay zekâ sistemlerinin genel özellikleri, yazı içerisinde detaylı şekilde açıklanmıştır.

ChatBot Nedir, Ne İşe Yarar?

ChatBot uygulaması, dijital alandaki mesajlaşma kanalları için kullanılmaktadır. Dijital platformlar üzerinden işlem yapmak isteyen kullanıcıların tüm işlem ve soruları için ChatBot yapay zekâ sistemlerinden yardım alınmaktadır. ChatBot yapay zekâ sistemlerinin kullanımıyla, müşteri hizmetleri ya da müşteri temsilcisinin yükü hafifletilmektedir. Mesajlaşma sistemini kullanan kişiler, karşılarında gerçek bir kişi varmış izlenimine sahip olmaktadır. ChatBot yapay zekâ uygulamasına yazılan her mesaj, yapay zekâ tarafından algılanmakta ve istenen alana gerekli yönlendirmeler ağlanmaktadır. Bütün web sitelerinde etkili şekilde kullanılan ChatBot yapay zekâ uygulamasıyla, kullanıcıların işlemleri kısa yoldan tamamlanmaktadır. Yemek siparişi vermek, banka hesap bakiyesi sorgulamak ya da bir alanda fiyat bilgisi almak gibi tüm konularda, ChatBot yapay zekâ uygulamalarından faydalanılmaktadır. Dijital dünyanın yeni bir ara yüzü olan ChatBot yapay zekâ uygulamaları, Siri, Facebook, Messenger, Instagram ya da Twitter gibi büyük uygulamalar tarafından aktif şekilde kullanılmaktadır. Normal internet siteleri ya da mobil bazlı uygulamalarda, grafik bazlı ara yüzler etkili olarak kullanılırken, ChatBot yapay zekâ sistemlerinde diyalog temelli ara yüzler etkin şekilde kullanılmaktadır. ChatBot yapay zekâsının en önemli özelliği, sorgulama yapılan alandaki arşivleri taraması ve kişilere kısa yoldan işlem kapısı açmasıdır.

ChatBot Yapay Zekâ Uygulamalarının Türleri Nelerdir?

ChatBot uygulama çeşitleri ve en fazla tercih edilen ChatBot uygulamalarının özellikleri, aşağıda tüm detaylarıyla listelenmiştir:

  • Menü ve Kelime Kaynaklı ChatBotlar: Menü kaynaklı ChatBot uygulamasıyla, yapay zekanın tüm özellikleri yer almasa da kısa vadede etkili sonuçlar elde edilmektedir. Web sitelerinin ya da mobil uygulamaların kullanımlarında, kişilere sunulan menü üzerinden uygun seçimler gerçekleştirilmektedir. Ara yüzün ön bölümünde, menü ve butonlar tarafından işlem yapılırken, arka yüzde IVR kodlarında yer alan karar ağacı sistemlerinden faydalanılmaktadır. Kullanıcıların sisteme girdiği belli başlı kelimelerden yola çıkılarak, istenen hedefe ulaşmak için anlamlandırma yapılmaktadır. Menü kayalı işleyen ChatBotların eksi yönü, yazılan metinleri bir bütün olarak değerlendirmede zayıf kalmasıdır.
  • Diyalog Kaynaklı ChatBotlar: Yapay zekalı bir sisteme sahip olan diyalog kaynaklı ChatBot, doğal dil işleme olarak ele alınan NLP sistemleri ve makine öğrenmesi sistemlerinden faydalanılmaktadır. Diyalog bazlı işlem sağlayan ChatBotlar, yazılan uzun metinleri cevaplandırmada zorluk yaşamamakta ve sorunsuz şekilde cevap vermektedir. Diyaloğun başlangıcında sorunsuz cevaplar verebilen diyalog bazlı ChatBot, konuşmanın devamındaki detaylı yazıları da algılamakta ve kolaylıkla cevaplandırmaktadır.
  • İfade Kaynaklı ChatBotlar: Doğal dil öğrenme sistemlerinin baskın olduğu bir sistem olan ifade bazlı ChatBot, NLP özelliğinin hakimiyetinde hareket etmektedir. İfade kaynaklı ChatBot uygulamasında, web sitesi ya da uygulamalarda işlem yapan kullanıcıların yazdığı tüm metinler, toplu şekilde ele alınmaktadır. Yazılan tüm metni değerlendirme yeteneği bulunan ifade bazlı ChatBot, uzun süre devam eden detaylı konuşmalarda, cevap verme konusunda eksiklik göstermektedir. Konuşmaların detaylanması durumunda, soruları ve metinleri algılamada problem yaşanmaktadır.

ChatBot Yapay Zekâ Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

ChatBot uygulamasının getirileri, tüm özellikleriyle listelenmiştir:

  1. Messenger ve Facebook üzerinde, ChatBot ara yüzünü etkin şekilde kullanan 1,4 milyar kullanıcı yer almaktadır. Bu uygulamalar üzerindeki aylık kullanıcı verisi, Facebook pazarında etkili reklam ve pazarlama yapılmasını sağlamaktadır.
  2. Yakın tarihte, müşteri hizmetlerinin sağladığı hizmetlerin %85’lik bölümü, yeni nesil ChatBot teknolojisiyle karşılanacaktır.
  3. Pazarlama ve ticaret alanında kullanılan ChatBot ara yüzüyle, satışların daha da atması ve yeni müşterilere erişim sağlanması kolaylaşacaktır.
  4. Müşteri temsilcisine ulaşmakta zorluk yaşanması ya da müşteri temsilcisinin yeteri kadar bilgi sunamaması gibi şikayetler, ChatBot yapay zekasının kullanımıyla ortadan kalkmıştır.
  5. ChatBot yapay zekâ sistemlerinin en büyük avantajı, kullanıcılara 365 gün boyunca, 24 saat aralıksız şekilde hizmet sağlanmakta ve müşterilerin işlem talepleri gerçekleştirilmektedir.
  6. ChatBot yapay zekâ ara yüzünde, müşterilere birkaç saniye içerisinde kesin çözüm sağlanmakta ve müşterilerin bekleme süresi ortadan kaldırılmaktadır.
  7. Yeni nesil pazarlama otomasyon sistemleri gibi kurulumu zor ya da karmaşık bir sürece sahip değildir. Uygun stratejiler kullanılarak gerçekleştirilen uygun pazarlama otomasyonuyla, ziyaretçilerin işlemleri kusursuz şekilde gerçekleştirilmekte ve müşterilerin sorunsuz şekilde işlem yapmasına imkan tanınmaktadır.
  8. Gece gündüz farkı olmaksızın, ChatBot kullanımıyla anında cevap verilmekte ve kullanıcıların işlemleri gerçekleştirilmektedir.
  9. ChatBot sistemlerinden faydalanılarak, pazarlama stratejilerindeki total maliyet hesaplanmaktadır. Total maliyetin kolaylıkla hesaplanabilmesi ve ölçeklere uyarlanabilmesi için herhangi bir maliyet artışıyla karşılaşılmayacaktır.
  10. Dijital asistan uygulamalarının, tüketicilerin %42’si tarafından aktif şekilde kullanılması, ChatBot sisteminin daha fazla sevilmesine olanak tanımaktadır.
  11. İş yerlerindeki üst düzey yöneticilerin %72’lik bölümü ve milenyum özelliğindekilerin %53’ü ChatBot sistemlerini aktif şekilde kullanmakta ve dijital asistanları, hayalarının önemli bir noktasına yerleştirmektedir.

Web sitelerinde ya da mobil uygulamalarda, müşterilere üstün hizmet vermek isteyen şirketler, düşük maliyetlerdeki ChatBot yapay zekâ sistemlerinden faydalanmaktadır. ChatBot yapay zekasının kullanımıyla, ekstra maliyet olmadan müşteriler yönlendirilebilir ve işlemler sorunsuz şekilde gerçekleştirilebilir.

ChatBot Yapay Zekâ Sistemlerinin Özellikler Nelerdir?

ChatBot teknolojisinin özellikleri ve uygulamayı etkin kılan faktörler şunlardır:

  • ChatBot yapay zeka akışları, otomatik düzenleme sağlandığında varsayılan olarak değerlendirilmektedir. Varsayılan şeklinde adlandırıldığında, bağlılık gösterilen akış üzerinden belli bir tetikleyiciyle desteklenmekte ve yönetilmektedir.
  • ChatBot akışlarının tekrardan adlandırılması amacıyla, editör üzerindeki akıştan faydalanılmaktadır.
  • Editör üzerindeki isim ölümüne tıklanmasının ardından, istenen karakterlerde yeni bir ChatBot ismi oluşturulmaktadır.
  • Web sitesi ya da mobil uygulama kullanıcıları tarafından yönetilen ChatBotlar için belirlenen mevcut akışlar, tetikleyicilerin kullanımıyla istenen şekilde düzenlenmekte ya da silinmektedir. ChatBotlar için belirlenen bağlantılar, istenen zamanlarda akışlar tarafından silinmekte ya da güncellenmektedir.
  • Tetikleyiciler tarafından bağlanılmayan ChatBot akışları, “Kaydedilmiş Akışlar” kategorisi altında stoklanmaktadır.
  • ChatBot yapay zekasına ait tüm akış düzenlerini listelemek adına “MESSENGERS” seçeneğine tıklanması ve “Kaydedilen Akışlar” bölümünden, akışlar listesine erişilmelidir.
  • Kaydedilen Akışlar sekmesindeki servisler, aş mesajlarında yer alan tüm butonların tıklanma veri ve istatistiklerini de kategorize etmektedir.

ChatBot Yapay Zekâ Uygulaması Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?

ChatBot kullanım alanları, aşağıdaki açıklamada detaylı şekilde ele alınmıştır:

  1. ChatBot yapay zekâ sistemlerinin en önemli özelliği, müşteri desteği kategorisinde otomatik destek sağlanmasıdır. Müşteri ilişkileri bölümünde aktif şekilde kullanılan ChatBot, müşteri temsilcisinin yapması gereken tüm görevleri üstlenmekte ve otomatik destek sunmaktadır.
  2. Müşteri ilişkileri bölümündeki insan gerekliliği ortadan kalkmakta ve müşterilere yapay zekâ sayesinde gerekli yönlendirmeler sunulmaktadır.
  3. 2020 yılı sonrası yapılan araştırmalarda, web sitesi, mobil uygulamalar ve müşteri hizmetleri bölümlerindeki çalışmaların %85’lik bölümünde, sadece yapay zekâ kullanılarak işlem gerçekleştirilmektedir.
  4. ChatBot yapay zekâ sistemlerinin en önemli özelliği, sorulan sorulara anlık şekilde cevap verilmesi, oluşan problem ve şikayetlere hızlı çözüm sağlanması, her hizmet için detaylı bilgilendirme alınması ve istenen her zamanda muhataba ulaşılması gibi faktörler ele alınmaktadır.
  5. Katılımcıların ChatBot uygulamasını sevmesinin en önemli etkileri arasında, canlı temsilcilere hızlıca erişim sağlamak faktörü etkili şekilde yer almaktadır.

ChatBot Yapay Zekâ Sistemlerinin Şirketlere Olan Faydası Nedir?

ChatBot uygulamasının şirketlere etkisi ve şirketler tarafından tercih edilme sebepleri, aşağıdaki açıklamada belirtilmektedir:

  1. Şirketlerin mobil uygulamaları ve internet sitelerindeki basit ara yüzlü işlemlerin gerçekleştirilmesi için daha verimli bir sistem olarak değerlendirilmektedir. Web sitelerindeki işlemler için otomatize talimatlar oluşturulduktan sonra, operasyonel anlamda firmaların verimliliği artmaktadır. ChatBot ara yüzlerinin kullanımıyla, şirketlerin kalifiye eleman ihtiyacı azalmakta ve masrafları düşürülmektedir.
  2. Web sitelerini ve uygulamaları ziyaret eden müşterilerin, basit soru ve işlemleri için anında yanıt oluşturmaktadır. Müşterilerin web site ve uygulama deneyimini yükselten ChatBot uygulamasıyla, müşterilerin daha hızlı hizmet alma imkanını artırmaktadır.
  3. Web sitelerindeki işlemlerin hızla ilerlemesi için etki sağlayan ChatBot uygulaması, şirketlerin yeni müşteriler kazanmasını sağlamaktadır.
  4. Müşterilere ait verilerin profesyonel şekilde ele alınmasıyla, müşterilerin talep ve işlemleri kusursuz şekilde gerçekleştirilecektir.
  5. Müşterilerin işlemleri hızlandırılarak, satış performansı artırılmaktadır.

Chatbot (Sohbet Botu) Nasıl Yapılır?

Bu videoda Chatbot nasıl yapılır onu anlattık. SendPulse ile kolayca Facebook Messenger Chatbot (Sohbet Robotu) oluşturun. Chatbot geleceğin pazarlama teknolojileri arasında yer alıyor çünkü yapay zeka ile tüm pazarlama sürecinizi otomasyona bağlayabilirsiniz.

Pazarlamada ChatBot Yapay Zekâ Akışı Oluşturmak İçin Ne Yapılmalıdır?

ChatBot'la pazarlama akışı oluşturmak için SendPulse servislerinden faydalanılmaktadır. Dijital pazarlama ve e-ticaret stratejilerinde, ChatBot akışını otomatik şekilde oluşturmak için belli başlı akış bloklarından faydalanılması gerekir. Özellikle Facebook tarafından desteklenen ChatBot sistemi, gerekli adımların tamamlanması durumunda otomatik akış şeklinde konumlandırılacaktır. ChatBot ile pazarlamada yapay zekâ akışını sağlamak için izlenmesi gereken akış blokları adımları, aşağıda detaylıca ele alınmıştır:

Mesaj Akış Blokları:

  1. ChatBot sistemlerindeki akış başlangıçları olarak adlandırılmaktadır. SendPulse tarafından, ChatBot sistemlerinin başka bloklara bağlanması için istenen özelliklerde düğme oluşturulabilir. Açılan blok üzerinden, istenen elemanlar kaydedilmektedir.
  2. ChatBot bloklarındaki metin bölümü, akışın varsayılan teması arasında yer almaktadır.f
  3. Giriş bölümüne istenen özellikte düğme eklentisi oluşturmak için “+ Düğme Ekle” sekmesine tıklanması gerekir.
  4. Tercih edilen düğmeye bir isim verilerek, akıştaki yeni mesajlara ulaşım sağlanmaktadır. Açılan düğmeler, sıradaki bloğa bağlanarak, akış elde edilmelidir.
  5. Düğmelerin yeni bloğa bağlanmaması durumunda, kullanıcıların düğmeye tıklamasıyla, farklı bir web sitesiyle bağlantı kurulması söz konusudur.
  6. “Resim” seçeneği, mesajlar içerisinde resim kullanılmasına imkan tanımaktadır. “Dosya Seç” seçeneğine tıklanması, mesaj içerisine görsel bir öğe eklenmesi için yeterli olacaktır.
  7. ChatBot kullanıcılarının, pazarlama amacıyla sunacağı tüm ürünler, “Kart” bölümü üzerinde değerlendirilmektedir. Satışa çıkarılan tüm öğelerin sunulabileceği kart bölümünde, satılmak istenen öğelere ait resimler, özellikler, başlıklar ve açıklamalar, tek bir düğme içerisinde ele alınmaktadır.
  8. Tek bir bölüm içerisinde, birden fazla kart oluşturmak adına “+” seçeneğine tıklanması yeterli olacaktır.
  9. Hizmet sekmesi, bir blok içerisinde 10 adet sınırla kart eklemesi yapılmasına olanak tanımaktadır.
  10. Blok içerisindeki kartlar arasında geçiş yapabilmek adına, o seçeneğine tıklanması yeterli olacaktır.
  11. Mevcut kartları silmek ve yerine başka bir kart eklemek için çapraz simgeli düğmeye tıklanması yeterlidir.

Akış

  1. ChatBot üzerinde yeni bir akış oluşturulması durumunda, akışların diğer akışlarla ilişkili şekilde hareket etmesine izin verilmektedir.
  2. Akış kategorisi üzerinden “Başka Bir Akış Başlat” seçeneğine tıklanmasıyla, istenen özelliklerde yeni bir akış oluşturulmaktadır.
Bu içeriği paylaş